Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Опсада се наставља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 09. 2009.

Извор: Глас јавности

Опсада се наставља


Београд - Припадници Пореске полиције ни после три дана нису почели да износе књиговодствену документацију, упркос јавном позиву редакција Курира, Гласа јавности, Грома и Стила да то учине у присуству медија и отпечате просторију у којој се налази сервер Курира!

Очигледна промена тактике пореских полицајаца, који се до закључења овог броја нису појавили у нашим просторијама, највероватније има за циљ притисак и онемогућавање несметаног рада наших редакција.

Имајући у виду да је реч о уређају који је, као део компјутерског система, у служби редакцијских рачунара и чија тродневна блокада, услед нередовног одржавања, може довести до квара, самим тим и до отказивања система, јасно је да је оваквим поступањем Пореске полиције озбиљно угрожен рад редакција као и излажење наших новина.

Апел новинара

Новинари Курира јуче су саопштењем апеловали на Министарство финансија и Министарство унутрашњих послова да утичу на Пореску полицију да им омогуће да раде.

- Тражимо да изврше притисак на пореску полицију како би напокон пописала документацију и у складу са законом оставила записник, фотокопије и отпечатила просторију у којој се налази сервер са архивом текстова и фотографија Курира, Грома, Гласа јавности и Стила - наводи се у саопштењу Курира.

- Наше просторије, подсетимо, пре два дана су запечатили порески полицајци са образложењем да ће касније доћи да однесу документацију више фирми, међу којима су и оне које воде књиговодство наших штампаних издања. Том приликом запечаћена је, случајно или намерно, и просторија у којој се налази сервер - поручује уредништво Курира, и додаје:

- Редакција Курира сумња да пореска полиција већ три дана намерно не односи документацију и очекује да ће сервер, којем је због старости потребно често одржавање, престати да ради.

Позивамо пореску полицију да дође и у складу са одредбама закона попише и однесе документацију коју тражи, и потом скине печат са просторије у којој се налази сервер. На овај начин порезници би доказали да им није у интересу да гуше медије, већ да раде по закону - наводи уредништво Курира.

Менаџмент наше редакције је у више наврата понудио пореским полицајцима да у складу са законом, а то значи да морају оставити копије докумената и записник о заплењеним папирима, однесу документа и отпечате просторије, али они то нису урадили.

Подсетимо, двадесетак припадника Пореске полиције, уз асистенцију тридесетак припадника београдске полицијске бригаде, упало је прекјуче око 15 часова у просторије дневних листова Курир и Глас јавности, као и недељника Гром и Стил, по захтеву Пореске полиције која већ два дана противно закону, односно без сачињавања записника, пописа документације и потврде о одузетој документацији, заплењује све папире о пословању фирме која је наш издавач.

Индикативно је то да су долазак униформисане полиције порески полицајци издејствовали практично на превару, рекавши им да нису у могућности да раде свој посао, те да их у томе физички и уз примену силе спречавају присутни људи! Међутим, припадници МУП су се на лицу места уверили да то није тачно.

Директор Информативне службе ДСС Слободан Вуксановић оптужује власт за притисак на медије, који покушавају да раде слободно, објективно и професионално.

- Ни у једном предузећу контрола пословања није вршена уз асистенцију полицијске бригаде, као што је учињено у Куриру. То што се десило у редакцији Курира и Гласа јавности јесте само најава почетка обрачуна са свим медијима. Сви ће доћи у исту ситуацију у којој су данас новинари Курира и Гласа. Медији би због свега тога требало да буду солидарни - наглашава Вуксановић.

Подршка Александра Јанковић из НС, која је другог дана опсаде Курира својим присуством у редакцији пружила подршку нашим новинама, каже да је сада циљ врло једноставан и јасан.

- Јасно је да се све ово ради како би се Курир угасио! На основу онога што сам видела, закључила сам да је реч о једној бахатој и арогантној намери да се ваш лист угаси, и то без икаквог законског основа. Порески полицајци дају некакве копије наредби и докумената, а оригинала нема. Оваквом акцијом, власт шаље две поруке. Прво, шаље поруку осталим медијима шта ће им се десити ако почну, као ваш лист, да пишу истину. Друго, ово је порука и грађанима, јер је Курир институција, која је нападнута - оцењује Јанковићева.

Председник општине Земун Бранислав Простран, који је прекјуче био један од очевидаца „рада“ пореских полицајаца у нашим просторијама, истиче да је такво поступање припадника Пореске управе недопустиво.

- Видео сам да је менаџмент ваше фирме нудио пореским полицајцима да однесу сву документацију, али да се о томе сачини записник, како би се знало шта је све заплењено. Да су желели да раде, порески полицајци би у ова три дана већ почели да пописују документацију, али пошто то не раде, очигледно је да имају неке скривене циљеве, од којих је најважнији да се угаси Курир.

СНС осуђује тако бахато понашање и залаже се за слободу медија, као и за то да новинари могу несметано да обављају свој посао - истиче Простран.

Небојша Стефановић, шеф београдских напредњака и члан Председништва СНС, сматра да оно што се претходних дана догађало у просторијама Курира означава сумрак демократије у Србији.

- Оно што охрабрује је велики број људи који широм Србије дижу свој глас против тоталитаризма и гушења слободе медија. Недопустиво је да се онемогућава рад неких медија само због тога што пишу против власти - категоричан је Стефановић.

У знак подршке нашој редакцији протекла три дана посетиле су нас бројне јавне личности: посланик СРС Милан Аврамовић, Бранислав Простран и Борислав Пелевић из СНС, Александра Јанковић из НС, Лука Караџић, Љиљана Смајловић и Нино Брајевић из УНС.

Антрфиле :

Није било утаје пореза


Правно-економски институт само је сервис предузећима која су била у пословном односу са фирмом „АБЦ продукт“ Радисава Родића и у свом раду није се сусрео ни са једним елементом њихових пословних активности који се коси са законом утврђеним оквирима, те тако ни са пословним активностима везаним за утају пореза било које од наведених предузећа, потврдио је јуче директор тог института Витомир Деветак

.- Ми потпуно и апсолутно професионално обављамо рачуноводствено-књиговодствене услуге и по потреби ревизије пословања, а све у складу са прописима и законима - истиче се у саопштењу Института .

Адвокати:

Порезници прекорачили овлашћења


Адвокатски тим Курира поручује да још ради на истраживању незаконитости, за које се сумња да су урадили припадници Пореске полиције.

- Колико смо до сада истражили, сумњамо да је повређен члан 359. Кривичног законика, који говори о злоупотреби службеног положаја прекорачењем службених овлашћења којима се, између осталог, крше права другог лица. Наше акције биће управо даља оцена законитости деловања припадника Пореске полиције - истиче адвокатски тим Курира.

Лакићевић: Прекршили Закон о јавном информисању


Адвокат УНС Зоран Лакићевић оцењује да је повређена слобода медија, која је зајамчена Законом о информисању.

- Упад великог броја полицајаца у ваше просторије, привремено ограничење слободе кретања новинара, печаћење и полицијско обезбеђивање просторија у којима се налазе и средства за рад јавног гласила, може се окарактерсати као повреда слободе јавног информисања, зајамчене одредбама Члана 2, ставова 3 и 4 Закона о јавном информисању. Наиме, овим одредбама забрањен је било какав притисак на јавно гласило и особље, као и сваки утицај подесан да их омете у обављању посла - каже Лакићевић.

Е. К. - Е. Г.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси