Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Полиција у „Куриру”, спорења око документације
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 09. 2009.

Извор: Политика

Полиција у „Куриру”, спорења око документације


Инспектори пореске полиције јуче су по наредби истражног судије Четвртог општинског суда у Београду наставили с претресом и печаћењем докумената предузећа АБЦ продукт у власништву Радисава Родића за кога постоји основана сумња да је избегао плаћање јавних прихода у вредности вишој од 203 милиона динара.


Пословну документацију Родићевих предузећа, међу којима је и документација дневних листова „Курир” и „Глас јавности”, односно недељника „Гром” порезници су делимично прегледали у уторак, у просторијама рачуноводствене фирме Правно-економски институт, али је нису изнели, већ су запечатили просторије и рачунаре како би тај посао завршили следећег дана.

 Инспектори су се јуче вратили по папире како би их одузели ради спровођења даље истраге, али су руководство и запослени у „Куриру” протестовали против начина на који су порески инспектори обављали заплену докумената. Испред зграде у Влајковићевој 8, у центру Београда, где се налазе просторије „Курира” и Правно-економског института јуче је дошло и око 70 полицајаца.

– Не споримо им право да узму потребна документа, али захтевамо да, у складу са Законом о кривичном поступку, претходно попишу све папире који ће бити заплењени. Пореска полиција не жели да направи записник о заплени, због чега не можемо да дозволимо изношење документације, јер у евентуалном судском поступку нећемо моћи да докажемо шта су узели, а шта не, нити да оспоримо ако се неким чудом пред судом појаве нова, односно потурена документа – рекао је Светозар Вујачић, Родићев правни заступник.

Он је додао да је у разговору с министром полиције Ивицом Дачићем сазнао да полиција није добила наредбу да руководству и новинарима „Курира” забрани улаз у зграду за време претреса, већ да је од МУП-а тражено да пружи асистенцију само у случају ометања рада пореске полиције.

Александар Родић, заступник капитала „Курира” и син оснивача Радисава Родића, подсетио је да пореска полиција већ 110 дана контролише рад медија у власништву његовог оца, као и да им је до сада сва документација уредно достављана.

– Имали су комплетан увид у наше пословање, али су по налогу једног министра на чију је иницијативу донета одлука да се „Курир” затвори, упали и блокирали зграду на сат и по времена тако да ниједан новинар није могао да уђе нити да изађе. Ми ћемо испоштовати закон, али је проблем што државни службеници то не желе да учине – рекао је Родић.

Инспектори су, међутим, истакли да је према Закону о кривичном поступку изношење документације могуће и без претходног пописа.

– Сва документа се стављају у запечаћено паковање које ће бити отворено само у присуству њиховог власника. Она се могу однети у просторије надлежне установе где ће се накнадно, у присуству власника, сачинити списак заплењених докумената. Потребна документација налази се у готово 800 регистара, од којих сваки има до 300 папира – за попис пре заплене била би потребно бар три месеца – рекли су порески инспектори.

Њихове гаранције да ће накнадни списак бити састављен у складу са законом, директору и запосленима у „Куриру” нису представљале довољан аргумент да пореској полицији дозволе изношење папира.

Порезници су Александру Родићу уручили и решење о привременој мери забране преноса новчаних средстава преко рачуна предузећа његовог оца, како би се наплатио порез у износу од 15 милиона динара. У овом решењу, међутим, стоји и да поменути порез још није доспео за наплату, „јер постоји опасност да обвезник осујети и учини неефикасном његову наплату”.

М. Луковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси