Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вратити првобитним оснивачима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 08. 2009.

Извор: Правда

Вратити првобитним оснивачима


СОМБОР - Запослени у Радио Сомбору никада нису били у тежој ситуацији него сада, јер су ове године примили само јануарску плату и после тога остали без зарада и доприноса.

Статус Радио Сомбора, јединог електронског медија са регионалном фреквенцијом на подручју, још увек је неизвестан, мада је још прошле године раскинут уговор о продаји ове медијске куће с извесном Иреном Вуксановић.

Два председника управних одбора, Мирјана Мунџић-Крнчевић и Мирослав Божин, поднели су оставке, а директор радија је у оставци још од новембра 2008. После пропале приватизације, једино позитивно у Радио Сомбору је да никоме не дугује, јер из сопствених прихода исплаћује све основне режијске трошкове, нажалост, на уштрб плата запослених.

Синиша Стричевић, повереник Синдиката „Независност" Радио Сомбора и члан главног одбора медија, одавно је упозоравао да овај Радио не сме да уђе у нејасну и штетну авантуру. Ниједан електронски медиј у Србији, па ни у свету, не може преживети самостално. Упркос смањеном броју запослених, удовољавамо свим захтевима јавног сервиса. Стога је једино решење ове ситуације враћање радија у крило првобитног оснивача, односно грађана, који, као буџетски обвезници, имају пуно право да се са таласа јединог преосталог електронског медија дневно информишу о свим локалним збивањима. Велика пажња централе нашег синдиката и исказане добре намере градских власти у последње време наговештавају да проблем Радио Сомбора може да буде решен, али време истиче - сматра Стричевић.

Новинар и књижевник Давид Кецман Дако каже да је требало бити толико моћан и неодговоран па уништити такву кућу као што је Радио Сомбор, а запослене ставити у безнадежан положај. Док се градови чије су радиостанице остале без фреквенције боре да изнађу каквотакво решење за јавно информисање, Сомбор са статусом града испушта своју велику шансу. Решење постоји, али је проблем што они који о томе одлучују не показују довољно воље ни мудрости да га нађу.

Без радија, као институције од регионалног значаја, Сомбор губи на статусу града. Радимо без динара и не затварамо прозор кроз који пролази светлост наде - каже Кецман.

Анита Беретић, заступница капитала, сматра да је приватизација неминовна, али да је овој медијској кући неопходна помоћ града Сомбора и општине Апатин.

Имамо велике финансијске проблеме, а регионални јавни сервис не може сам да се финансира. Локалне самоуправе су обавезне да на неки начин обезбеде информисање грађана, па се већина њих определила за модел тематских конкурса. На два конкурса добили смо одређена средства од Секретаријата за информисање (850.000 динара). Циљ нам је да Радио Сомбор буде поново приватизован, да се у тај процес укључи локална самоуправа и да се заштити јавно информисање - каже Беретић, и истиче да је с градоначелником Сомбора и председником општине Апатин постигнут договор да се разговара и о кадровским решењима у тој медијској кући, односно о именовању директора и уредника.

Антрфиле : Спремају „безболне резове"

У међувремену, за председника УО именован је Данило Секулић, према чијим речима ће у Радио Сомбору у наредном периоду бити „неких резова". Секулић каже да је он задужен да ти резови буду урађени на најбезболнији могући начин.

С. В. П.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси