Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Амандмани нису довољни за већину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 07. 2009.

Извор: Данас

Амандмани нису довољни за већину


И даље несигурно да ли ће бити изгласане измене Закона о информисању



Београд - Како се приближава гласање, које се очекује у петак, шансе да измене и допуне Закона о информисању добију потребну већину у Скупштини Србије, постају реалније. Мада поједине опозиционе странке и даље најављују да ће покушати да оборе закон, неке владајуће партије које су најављивале да неће гласати, делимично су промениле став. Опозиција и позиција јединствене су ипак у оцени да неусвајање закона неће значити и пад Владе, а тврде и да нису тачне спекулације појединих медија да Г17 плус притиска и условљава партнере у власти.


Мада је шеф посланичког клуба ПУПС Момо Чолаковић тврдио да ће тај посланички клуб гласати „против“, његов заменик Константин Арсеновић јуче је новинарима изјавио да је са усвојеним амандманима, Предлог значајно побољшан.

- У почетку смо имали тврђи став, али учињене су корекције што даје могућност да се посланици изјасне и другачије, по свом уверењу - рекао је Арсеновић који тврди да ПУПС „нико није притискао“ и да ће пре коначног става, консултовати партнере из СПС и ЈС. Арсеновић најављује да ће он ипак гласати „против“ овог закона.

Шеф посланичког клуба СПС Бранко Ружић рекао је да његова странка „није променила став, али је очигледно став променио предлагач“ усвајањем амандмана који су „суштински променили закон“. На питање да ли ће СПС гласати за закон, Ружић је одговорио индиректно, понављајући да ће гласати као и њихови министри, који су се на седници Владе уздржали. На питање да ли је Г17 плус притискала и условљавала коалиционе партнере, Ружић је одговорио да „Г17 плус нити чини притисак, нити то може“ и подсетио да се на дневном реду актуелне седнице налази низ осталих битних закона, а да се „прашина диже“ само око једног.

Лидер ЈС Драган Марковић Палма такође изјављује да га нико није притискао да промени став о Закону и најављује да ће његови посланици гласати против.

- Ја сам Куриру изјавио да је буџетска инспекција била у јагодинском Зоолошком врту, а они су то на свој начин пренели да је то притисак. Нико ме није звао нити притискао, рекао је Марковић. Према његовим речима, различит став о неким законима не угрожава Владу и владајућу већину.

- И раније је било случајева да је неко против неког закона. Ми смо били против Закона о забрани дискриминације, подсетио је лидер ЈС.

Шефица посланичке групе Г17 плус Сузана Грубјешић убеђена је да ће закон у петак добити већину гласова.

- Право опозиције јесте да покуша да обори сваки закон који предлаже Влада, али убеђена сам да ће овај закон бити усвојен и то гласовима владајуће коалиције, наших коалиционих партнера - сигурна је Грубјешићева, која је демантовала тврдње да њена странка притиска и условљава партнере. Она није желела да одговара на питања да ли ће Г17 плус, уколико „њихов“ закон о информисању не прође, „оборити“ остале законске предлоге који су на дневном реду.

- То су спекулације. Закон ће проћи и не желим да спекулишем - рекла је шефица посланика Г17 плус. Закон о информисању неће угрозити опстанак владе која ће, сматра Грубјешићева, издржати цео мандат. Шефица посланичког клуба Г17 плус подсећа да су и они били против неких законских решења, али су поштовали своје коалиционе партере и подржали такве предлоге. Није јој зато јасно зашто се увек диже прашина око закона које предлаже Г17 и покрећу спекулације о уценама Динкића и његове партије. Она предвиђа да ће се предомислити неки који су рекли да неће гласати „за“.

- Зашто би посланици ПУПС гласали против закона ако је њихов председник Јован Кркобабић на влади гласао „за“, упитала је она.

Константин Арсеновић, међутим, тврди да „мисли“ да Кркобабић није гласао „за“ закон већ да се „уздржао“. Нада Колунџија, шефица посланичког клуба За европску Србију такође је убеђена да ће закон бити усвојен. Чак и ако би се десило да измене Закона о информисању не прођу, то не доводи у питање опстанак Владе, убеђена је она. Влада ће, мисли шефица клуба ЗЕС , опстати док год постоји консензус око најважнијих циљева на којима је формирана. Према њеним речима, нико у владајућој коалицији није партнере уцењивао по систему „ако један закон не прође, онда неће ни други“, те ни сада то није случај.

У опозицији, СРС, СНС и ДСС верују да измене и допуне Закона могу да буду оборене. Председник СНС Томислав Николић изјавио је да ће та странка не само гласати против Предлога закона о информисању већ да ће настојати да он не прође у Скупштини. Николић најављује да ће сви „напредњаци“ у дану за гласање бити у сали. Према његовом мишљењу, поједине странке владајуће коалиције које су најављивале да ће бити „против“ или „уздржани“ „омекшале“ су став.

Александар Мартиновић најављује да ће и сви радикали бити у сали и да је у разговору са ДСС и „из неформалних контаката са ЛДП“ закључио да ће и они доћи и гласати против.

У обраћању новинарима у парламенту и шеф посланичког клуба ДСС Милош Алигрудић је најавио да ће сви бити у сали и гласати „против“ овог „недемократског и неуставног“ закона.

- Једина могућност да закон прође јесте да они који су најавили да ће гласати против, или да ће се уздржати, промене став. То њима служи на част - рекао је Алигрудић. Према његовим речима, „света је обавеза“ посланика да спрече доношење овог законског предлога. Евентуално обарање закона не значи и обарање владе, рекао је Алигрудић, додајући да је „Г17 плус најавила дар-мар ако закон не прође, али се не зна шта ће бити“. Алигрудић верује да би обарање закона пољуљао владајућу коалицију и представљало један корак до превремених избора.

Миодраг Радојевић, истраживач Института за политичке студије, каже за Данас да би претње Г17 плус, уколико постоје, требало схватити озбиљно, јер „не можемо сметнути с ума да је и прва влада Војислава Коштунице пала због њих“.

- Претње не би требало узети као безазлене, јер они заузимају веома важне позиције у Влади и контролишу главне токове новца. При томе ваља имати на уму да је ова влада веома нестабилна и да је питање да ли има резервну опцију уколико се Г17 повуче - тврди Радојевић.

Према његовим речима, сукоба између демократа и Г17 плус је било и раније, али су они увек решавани кроз директне разговоре Бориса Тадића и Млађана Динкића, тако да је могуће да и овај сукоб, ако постоји, буде решен на сличан начин.

- Очигледно је да Г17 покушава да промени страначку физиономију и да ће до краја године покушати да у своје редове усиса један број регионалних странака. С друге стране, нервоза у Г17 плус је донекле била оправдана. Права лавина медијских напада је долазила од оних који покушавају да оборе Владу, а ту странку опажају као најслабију карику - наводи Радојевић.

Антрфиле : Нови „џокери“ могу да буду напредњаци

Миодраг Радојевић сматра да Либерално-демократска партија неће бити та која ће пружити мањинску подршку владајућој коалицији, али да би Српска напредна странка, која се противи доношењу закона о информисању ипак могла да пружи подршку за доношење других закона, ако Г17 плус претње и оствари.

 „Време ради за СНС и они привлаче један број неопредељених бирача, тако да би вероватно зарад личне промоције подржали Владу уз одређене уступке, а то би највероватније било орочавање расписивања парламентарних избора“, наглашава Радојевић.

Неизвесна математика и „попуњеност“ сале

Мада се скупштинска и политичка математика често не слажу, странке које су најавиле да ће гласати за измене Закона о информисању, За европску Србију, Г17 Плус и мањине имају тренутно 109 посланика. Одлучно против закона су опозиционе ДСС, НС, СРС, СНС, ЛДП са 119 посланика. У Скупштини су и два самостална посланика (Владан Батић и Јован Дамјановић), те ће „пресудити“ посланици СПС, ПУПС и ЈС, као и број посланика који ће се тог дана наћи у сали. За изгласавање закона потребна је већина и присуство најмање 126 посланика.

С. Бишевац - И. Живановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси