Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко лаже - министар Брадић или министарка Маловић?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 07. 2009.

Извор: Прес

Ко лаже - министар Брадић или министарка Маловић?


БЕОГРАД - Прање руку од спорног предлога закона о информисању почело је и пре него што је он стављен на гласање у парламенту. Док министар културе Небојша Брадић и његова државна секретарка Надица Момиров сложно тврде да су закон радили заједно са колегама из Министарства правде, министарка правде Снежана Маловић каже да су они радили само правно-техничку редакцију, коју пореди са лектуром у новинарству.

Подсетимо, најпре је државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен прошлог четвртка рекао у интервјуу Пресу да нису тачне гласине да је МП учествовало у изради овог закона, да би три дана касније министар културе Небојша Брадић у интервјуу „Новостима“ рекао да су предлог закона заједно радиле радне групе министарстава правде и културе!

- Са наше стране, тим је предводила помоћница за медије Наташа Вучковић-Лесендрић. Министарка Маловић је са својим сарадницима била укључена у израду закона - рекао је тада Брадић.

На питање ко не говори истину, министар културе или њен државни секретар, министарка правде Снежана Маловић објашњава како је текла процедура предлагања спорног документа.

- Генерално, када се на седници Владе усваја било који закон, пре самог тог чина предлагач - одређено министарство - даје свој предлог свим министарствима на мишљење. Тако је било и у овом случају, и Министарство правде је само учествовало у правно-техничкој редакцији
- рекла је Маловићева.

На питање шта је конкретно правно-техничка редакција, она одговара:

- То значи да смо дали мишљење о томе да ли је испоштована конзистентност процедуре, пошто у изменама и допунама има одредби које се тичу и судске процедуре. Дакле, не улази се у основе решења и идеја предлога закона. То вам је слично као када ви новинари проследите свој текст на лектуру.

На примедбу да се намеће питање ко не говори истину, она или министар Брадић, Маловићева је одговорила:

- Нећу да улазим у расправу са њима. Види се ко је предлагач закона. Оно што сам рекла, тако је. Онај ко је надлежан за предлог закона нека појасни детаље.


С друге стране, државни секретар Министарства културе Надица Момиров тврди да су два министарства заједно радила предлог закона.

- Министарство правде и Министарство културе су предлог закона заједно предложили на Влади, где су као овлашћени предлагачи одређени министри Небојша Брадић и Снежана Маловић. Знате, не може Министарство правде да предлаже нешто у чему није учествовало. Неколико заједничких састанака одржано је управо у Министарству правде, и на њима је била присутна и министарка Снежана Маловић
- рекла је Момиров за Прес.

Упитана ко онда лаже, она је категорично одговорила:

- Ја не лажем! То се лако може проверити у записнику са седнице Владе када је усвојен предлог закона, а када је премијер рекао ко су овлашћени предлагачи!


Поново смо позвали Снежану Маловић, која је на питање како је одређена за овлашћеног предлагача ако њено министарство није учествовало у писању закона, само поновила да је њен ресор „учествовао у правно-техничкој редакцији, што је уобичајено и за друге предлоге закона који регулишу одређена питања из области Министарства правде“.

Маловићева није желела да коментарише тврдњу Надице Момиров да су током заједничког рада састанци одржавани у кабинету министарке правде.

- Нећу то да коментаришем. Они добро знају ко је учествовао у креирању тог законског решења и шта је стварност - закључила је Маловићева.

Б. Бојић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси