Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Брадићу, одлази
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 07. 2009.

Извор: Правда

Брадићу, одлази

Демохришћанска странка Србије затражила је од министра културе Небојше Брадића да „хитно поднесе оставку пошто су ефекти његовог рада катастрофални".


ДХСС сматра да „кулминацију катастрофалног рада" министра културе представља Предлог Закона о изменама и допунама Закона о јавном информисању, који је „антиевропски, антидемократски и антицивилизацијски и који се доноси искључиво у интересу Г17 плус и Млађана Динкића".

- Министар културе, који је предложио доношење једног срамног закона искључиво руковођен партијским интересима, понашајући се као ударна песница свог партијског шефа, не заслужује да буде на одговорној функцији, због чега тражимо његову оставку - казао је председник ДХСС-а Владан Батић.

Он је додао да је Брадић све бацио у воду тиме што је „извођач радова Млађана Динкића".

- Све ово није његов лични став, а уједно је супротно ставовима Европе и ОЕБС-а. Али у свему овоме је чудан став ДС-а, који прихвата уцене хировитог Динкића да се не пише било шта што није у његовом интересу. А Предлог допуна и измена Закона о информисању је само кулминација свега тога рекао је Батић за Правду.

И представници осталих опозиционих партија подржавају Батићев захтев да Брадић хитно поднесе оставку. Они наглашавају и да би новинаре могао да спасе једино Борис Тадић, али и додају да се то сигурно неће догодити, те да ће председник Србије сигурно ставити свој потпис на измене закона.

Министар марионета

Посланик НС-а Злата Ђерић наглашава да је Брадић, изменама Закона о информисању, направио огроман кикс.

- Брадић мора да поднесе оставку, осим уколико му политика није испред части. Србија је већ била у мраку, и то не би требало да понови само зато што Брадић жели да заштити интересе свог партијског друга Динкића. Није решење да заживи само Политикин забавник и да завлада незнање о стању у држави - казала је Ђерић.

Коментаришући Брадићеву изјаву да су, „ако би се мерила стварна штета коју медији својим непрофесионализмом понекад учине, предвиђене казне прениске", она је казала да би волела да чује Брадићево образложење.

- Онда буквално преостаје да се новинари стрељају за непожељно писање. А да ли ће председник Тадић потписати измене Закона о јавном информисању зависи од тренутно пожељне улоге коју би требало да одигра како би освојио нове поене и сачувао симпатије - казала је Ђерић.

Да је Небојша Брадић велики уметник и драматург, али најгори министар културе, сматра посланик СНС-а Борислав Пелевић.

-Ако се Закон о информисању изгласа у Скупштини, Тадић ће га сигурно потписати, јер Влада зависи од диктата Динкића и његових 24 посланика казао је Пелевић.

Функционер ДСС-а Дејан Михајлов наглашава да би закон требало повући.

- То је само покушај Динкића да укине медије који пишу лоше о њему. Не треба сменити само Брадића, већ целу Владу. Није само Брадић крив. Он само извршава налоге ДС-а, јер Демократска странка стоји иза свега. Председник Тадић ће потписати закон, ако се усвоји у Скупштини, јер неће дозволити да му Динкић сруши Владу казао је Михајлов.

Тадићу, не потписуј закон

Љиљана Смајловић, председница УНС-а, каже да ће, уколико буде изгласан Предлог измена Закона о информисању, то удружење од председника Србије Бориса Тадића тражити да га не потписује.

- Сматрам да се овај проблем не тиче само министра Брадића,већ и целе владајуће коалиције. Није ми логично да се кривица и одговорност своде на једног човека, мислим да је крив и председник Владе, али и сва министарства. Уколико закон буде усвојен у Скупштини, новинари ће се засигурно побунити рекла је Смајловић.

Председница НУНС-а, Надежда Гаће, истакла је да је одржан заједнички састанак свих медијских корпорација са НУНС-ом и УНС-ом, и да ће свој званични став дати пошто Скупштина на свом сајту објави коначну верзију закона.

- Ми као удружење не можемо да дајемо Скупштини амандмане на разматрање, али смо зато писали Законодавном одбору. Пошто се објави коначни нацрт, даћемо наш став - истакла је Гаће.

Књижевница Исидора Бјелица наводи да већ два месеца у својим колумнама пише о Предлогу измена Закона о информисању који је, како је истакла, катастрофалан.

- Стално упозоравам да ће усвајањем овог закона у Србији завладати апсолутни мрак. Не могу да тражим од Бориса Тадића да не потписује такав закон, уколико буде усвојен, али свакако ћу потписати петицију ако буде то од мене неко тражио. Овај закон је скандал и Србију ће још дубље гурнути у пропаст. Ако га усвоје то ће бити крај. И даље ћу у својим колумнама упозоравати на штетне последице тог закона - напомиње Бјелица.

Повереник за информације од јавног значаја, Родољуб Шабић, није желео да коментарише да ли ће председник Србије Борис Тадић да потпише измене Закона о јавном информисању, као ни то да ли би министар Брадић требало да буде смењен, јер то сматра мешањем у политику.

- То није моја надлежност. Све што је било у мојој моћи, ја сам учинио - рекао је Шабић.

Антрфиле : Брадић: Закон је требало донети много раније

Министар културе Небојша Брадић рекао је да нови Закон о информисању треба да уведе ред и цивилизује медијску сцену у Србији.

- Без обзира на све отпоре, крајње је време да се подвуче црта и медијска сцена у Србији, на задовољство свих, а посебно грађана, цивилизује. Ово је требало да буде урађено много раније - рекао је Брадић.

На констатацију да је крајње неизвесно да ли ће закон проћи у парламенту, Брадић је рекао да су, према његовим информацијама, у току разговори са парламентарним странкама.

- Верујем да ће у наредном периоду и противници овог закона схватити да је његов најважнији циљ увођење реда - рекао је Брадић.

Он је негирао да нови закон ограничава слободу јавне речи.

- Сви су незадовољни хаосом на медијској сцени, а скандализују се због писања појединих новина. А када коначно решите да направите радикални рез, уследи талас критика да су мере драконске, супротне европским нормама и да није прави тренутак - казао је он.

НС: Закључани медији закључана Србија

Нова Србија ће се борити свим демократским средствима да измене Закона о јавном информисању не буду изгласане у Скупштини, поручено је јуче у акцији те странке „Закључани медији - закључана Србија".

Омладина НС навела је да предложени закон показује бахатост и страх Владе, која „по сваку цену жели да манифестује силу, инсистирајући на његовом усвајању". Борис Стојановић, председник београдске омладине НС-а, навео је да се данас, после 11 година, на мала врата протура закон који жели да уништи медије који пружају отпор социјално неодговорној Влади.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси