Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Торањ на Авали биће изграђен до краја лета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 07. 2009.

Извор: Прес

Торањ на Авали биће изграђен до краја лета


БЕОГРАД - Авалски торањ, један од заштитних знакова главног града, срушен 1999. године у НАТО бомбардовању, после више од две године изградње поново ће бити отворен за посетиоце почетком јесени.


Иницијатор и уредник акције „Изградимо торањ на Авали“ Милош Бато Милатовић изјавио је да су за успех акције обнове торња заслужни Одбор за изградњу, који чине представници Владе Србије, представници града Београда, Саобраћајног института ЦИП, Радио-телевизија Србије, Удружење новинара Србије и многобројни појединци.

На пројекту изградње новог торња радило је више од 50 инжењера различитих струка, казао је генерални директор Саобраћајног института ЦИП Милутин Игњатовић, и додао да је за све њих то била непроцењива прилика да „учествују у изградњи једног специфичног објекта - ремек-дела“.

- То је непоновљива прилика јер се „за сличним објектима у неколико следећих генерација неће указати потреба - казао је Игњатовић.

- На изградњу новог торња утрошено је 5.000 метара кубних бетона, око 500 тона арматуре, а објекат ће на 120. метру имати ресторан површине 100 метара квадратних, видиковац са кога се пружа поглед на цео град на висини од 124 метра, а са антенским стубом достићи ће висину од 204,57 метара, односно биће метар виши од старог - рекао је Игњатовић.

Он је истакао да ће на тај начин торањ поново постати највећа грађевина на Балкану.

- У циљу безбедности материјали на торњу су незапаљиви, те не постоји могућност избијања пожара - казао је директор ЦИП-а, и додао да је торањ пројектован тако да издржи и неке од највећих сеизмичких изазова од 9,3 степена Меркалијеве скале.

Танјуг

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси