Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Град не може да купи "Ибарске новости"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2009.

Извор: Блиц-Србија

Град не може да купи "Ибарске новости"


Краљевачка опозиција предложила је да јавна комунална предузећа у договору са Акцијским фондом откупе мањински пакет „Ибарских новости“ и тако спасу пропасти ову кућу.
Челници града кажу да не постоје законске могућности да градучествује у власништву медијске куће, која је у кризи због дугова послераскинуте приватизације.

Одборници Нове Србије предложили су да јавна и јавна комунална предузећа у договору са Акцијским фондом откупе мањински пакет акција, а да остатак кроз претварање дуговања контролишу радници овог информативног предузећа које је у штрајку од петка.

Скупштина је одбила да разматра овај предлог, а уместо тога донет је закључак по коме све партије до петка треба да дају представнике у радно тело које ће потом размотрити могућности да град помогне „Ибарским“.

- По најнижој цени, за непуних четири милиона динара, јавна предузећа могу да откупе део акција „Ибарских“ и да на тај начин постану власници ове куће. Јавна предузећа основао је град. Речју, град би на тај начин постао сувласник у кући - каже Томислав Илић, шеф одборничке групе Нове Србије.

Градски правници трвде да не постоји основ да Краљево на било који начин учествују у власништву некадашњег градског информативног гласила, које је након неуспеле приватизације под управом Акцијског фонда.

- Стално сам у контакту са Београдом. Једини начин је да видимо како да реализујемо социјални програм, а потом да за људе који остану у три медија у оквиру „Ибарских“ нађемо новог власника - каже градоначелник Краљева Љубиша Симовић.

Представници опозиције тврде да су из Акцијског фонда добили тумачење да јавна предузећа могу да откупе акције „Ибарских“ када оне буду на берзи.

- Ако од укупног дуга одбијемо оно што се дугује радницима, који су спремни да своја потраживања претворе у акције, остао би само дуг од седам милиона који је бивши власник направио позајмљујући новац преко својих кћерки фирми, што би „Ибарске“ могле да издрже. Питање је само да ли постоји политичка воља да се сачувају „Ибарске“ или не - каже Александар Ерац (ДСС), доскорашњи помоћник градоначелника за информисање.

„Ибарске“ су иначе у радном штрајку и сем комерцијалних емитују искључиво теме везане за кризу која је задесила кућу. У овом предузећу чекају петак, после кога поједини радници најављују да неће долазити на посао.

- Запослени су, мало је рећи, у незавидној финансијској ситуацији. Обећање да ће се формирати некаква комисија која ће потом испитивати стање и тражити решења за овај колектив је, бојим се, превише дуг период. Они који могу да помогну морају да схвате да овде, како народ каже, није догорело до ноката. Изгореле су руке - каже Вера Милосављевић, члан штрајкачког одбора запослених у „Ибарским новостима“.

Србо Трифуновић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси