Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Равноправне и равноправније мањине?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2009.

Извор: Дневник

Равноправне и равноправније мањине?


Изостављање независних радио и телевизијских продукција на хрватском језику из јавног конкурса РТВ изазвали су оштре реакције Завода за културу војвођанских Хрвата и Хрватског националг вијећа.

Директор Завода Томислав Жигманов протестује што је РТВ 3. јуна расписао јавни конкурс за избор независних радио и ТВ емисија на српском, мађарском, словачком, русинском, румунском и ромском, али не и хрватском.

”Без права да неовисне РТВ продукције на хрватском језику судјелују на овоме натјечају и производе, и емисије из подручја културе, уз материјалну потпору порезних обвезника путем јавног радиодифузног сервиса, садржаји културне баштин и сувремене културне продукцје војвођанских Хрвата бит ће и надаље невидљиви у јавном простору који покрива РТВ. А његова је законска обвеза осигурати једнако право свим мањинама информирање на властитом језику”», сматра Жигманов и додаје како се на овај начин не само наставља дискриминација хрватске мањине у Војводини него и нарушава «мултиукултурни хабитус Покрајине ».

И председник ХНВ Бранко Хорват тврди да непостојање редакције на хрватском унутар те куће пречи право на информисање Хрвата на њиховом матерњерм језику.

 ”Цијенимо да се унутар РТВ могло наћи начина да се и поред непостојања хрватске редакције омогући да неовисна продукција, која тренутачно реализира емисију на хрватском језику на РТВ, може учестововати на натјечају, будући да проблем финанцирања није суставно ријешен, те да се то право рјешава по ад хок принципу»,” став је ХНВ, који се да ће приликом избора Програмског савета РТВ хрватска заједница моћи предложити свог представника.

С. Т.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси