Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од „Светлости” – два недељника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 05. 2009.

Извор: Политика

Од „Светлости” – два недељника


Као момак и девојка који се никад нису посвађали, а нису се посвађали јер никад ништа нису имали заједничко – тако се распао познати крагујевачки недељник „Светлост”, „легитимација града” и „најбољи лист јужно од Саве и Дунава”, који излази још од давне 1935.

Тачно две године после приватизације, априла 2007, цела редакција „Светлости” напустила је кућу у којој је већина провела цео радни век, а власници који су је купили, са жељом да лист и даље живи, оформили су нову уредничку и новинарску екипу. Сада већ бивши новинари и уредници „Светлости” правиће „Крагујевачке новине”.

Први број овог новог недељника појавиће се пред читаоцима сутра. „Светлост” се, иако су то многи очекивали и најављивали, ипак, није угасила. Нови број у старом формату, појавио се у штампи 7. маја.

– „Светлост” је институција овог града и као таква она је изнад појединаца. Новинари одлазе и долазе, а ми морамо да је негујемо због читалаца. Зато смо је и купили, а не због пословног простора, како су многи оптуживали. „Светлост” сам бранио у време Милошевићевог режима, одбранићу је и сада, а кога нема без њега се може – каже у изјави за „Политику” један од власника фирме и председник Управног одбора „Светлост” АД Гвозден Јовановић.

Наводећи да су одлуку о напуштању „Светлости” новинари донели сами, као и да нико није отпуштен и поред очигледног вишка, Јовановић је нагласио да се пословодство фирме „није мешало у уређивачку политику”. Он је додао и да је запосленима остављена могућност да, на основу онога што су приходовали, „сами одреде своје плате”. Зашто се, онда, лист „поцепао” и шта ће бити и са једним и са другим листом, који у времену кризе, са истим, а малобројним корпусом читалаца, сами себе морају да издржавају.

Током последње деценије тираж „Светлости” једва да је достизао 3.000 примерака, па се издржавао, што од читуља, што од реклама фирми. Сада, кад криза смањује количине новца предвиђеног за оглашавање, власници фирми ће, по свему судећи, морати да се определе за један или други „табор”.

– Као неком ко је у „Светлост” дошао одмах после студија, коме је то био први посао и ко је градио ту новину, мени је жао што одлазим. У истој ситуацији су и друге колеге, од којих је већина овде провела 20 или 30 година. Ми, међутим, нисмо имали избора. Тачно је да нам се власници нису мешали у уређивачку политику, али је тачно и то да нису радили ни свој менаџерски део посла. Довољно је рећи да су нам и мизерне плате од око 20.000 динара исплаћивали нередовно – наводи заменик главног и одговорног уредника „Светлости” Анкица Весић.

Објашњавајући да је једини мотив напуштања листа био „несношљив материјални положај”, наша саговорница тврди да иза одлуке о формирању „Крагујевачких новина” не стоје, како је рекла, „ни тајкуни, ни група утицајних политичара у граду и републици”.

Скупштина града, како је навела, може да буде само „један од комитената” новог листа.

– Рачунамо на рекламе крагујевачких привредника, али нико неће моћи да нас условљава. Ми смо били независни, такви ћемо и остати, а уколико локална управа покаже интересовање да обрадимо теме које су, по њеном мишљењу, важне за град, и са њима ћемо склопити уговор о сарадњи. Један такав смо већ имали док смо радили у „Светлости” – навела је Весићка.

„Крагујевачке новине” ће задржати аналитички приступ, али ће бити „лакше” од „Светлости” и, како каже наша саговорница, без „тешких политичких тема”. У форми једног породичног листа, „Крагујевачке новине” ће, наводи Весићева, афирмисати успешне Крагујевчане.

До јуче запосленима у „Светлости”, Јовановић је пожелео све најбоље, наглашавајући да би волео да у Крагујевцу буде што више новина. Што се тиче„Светлости”, он је најавио да ће тај лист од сада имати и своје интернет-издање, али и један кабловски ТВ канал.

Бране Карталовић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси