Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Н1: Поново обрачун са независним новинарима, Брнабић свакодневно таргетира медије из групације УМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2024.

Аутор: Младен Саватовић Извор: Н1

Н1: Поново обрачун са независним новинарима, Брнабић свакодневно таргетира медије из групације УМ

Да највиши државни функционери таргетирају новинаре Јунајтед медие није новост, мења се само интензитет напада. Кад затреба, медије изједначавају са својим политичким противницима. А овог пута – председница Народне скупштине каже да призивају грађански рат. Разлог? Извештавање о седници о литијуму и цитати опозиционих лидера и активиста.

За свашта су некада премијерка, сада председница Скупштине и њене колеге оптуживали новинаре Јунатед медије. Отишла је Ана Брнабић сада даље, чини се до екстрема, пише Н1.

Док је бранила литијум, на мрежама је писала о томе да групација којој припада и Н1 призива сукобе. Уочила је то у преношењу реакција опозиције и еко-активиста на дешавања у парламенту.

„Најоштрије осуђујем позиве на грађански рат којима сведочимо у последњих 48 сати. Србија је демократска држава, која има свој Устав, законе и институције“, наводи председница Народне скупштине Ана Брнабић.

Са Икса је прешла у телевизијски студијо отворено провладиног Информера.

„Дакле, ово је насловна страна Данаса“, прича Брнабић.

Новинарка: Само држите мало да зумирају…

„Литијумски рат ће се наставити на улицама. Дакле, потпуно јасан позив на грађански рат“, додаје.

Свратила је у још једну медијску кућу где се о власти говори само у суперлативу. О критичарима те власти све најгоре. Да поруке стигну где год могу путем националне фреквенције.

Овог пута имала је и помоћнике.

Драган Вучићевић (уредник Информера): На насловној страни Данаса имате реч рат.

Брнабић додаје принт насловнице: Ево…

Вучићевић: Литијумски рат наставиће… Еј, ало, ви призивате рат. Имате Петковића, Ћуту, сви они говоре о рату.

Брнабић: Постоји ту једна пирамида, где ви имате у ствари, вама је Драган Шолак власник опозиције. И цела идеја је да они покушају некако уз ту медијску подршку и његову концепцију да свргну Александра Вучића.

Сузана Васиљевић (саветница председника за медије): Изазивањем панике и поништавањем свега што је Александар Вучић урадио.

Овакав наратив власти изузетно је опасан, упозоровају у Независном удружењу новинара Сбије, те додају – на жалост, професионални медији на то су навикли.

„И ми стално понављамо да је такав наратив нешто што подстиче даље насиље над новинарима у Србији, земљи где је некажњивост напада и претњи новинарима на јако високом нивоу“, сматра Тамара Филиповић из НУНС-а.

Новинарки Сандри Петрушић све је јасно – заправо је проблем истина.

„Било који дисонантан тон је сада неприхватљив. А онда се о томе говори на начин на који они говоре све, мислим – Шолак, Ђилас, пре је био Мишковић… Извучеш неко име и ај сад“, рекла је новинарка Радара Сандра Петрушић.

За тврдње да неко позива на грађански рат адвокат Божо Прелевић каже:

„То су најобичније глупости у којим они покушавају, гласајући за тровање, да оне који су против тровања, да их направе непријатељима државе“.

Али и прављење непријатеља некад мора да се одложи – рецимо због реклама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси