Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Као да ничег није ни било: РТС преносио само отварање и затварање Параолимпијских игара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 09. 2024.

Извор: Време

Као да ничег није ни било: РТС преносио само отварање и затварање Параолимпијских игара

Параолимпијске игре у Паризу свечано су затворене, а српски спортисти освојили су укупно шест медаља. Иако је Србија имала разлога за понос, догађај је прошао испод радара, будући да јавни сервис РТС није преносио такмичење. Права за пренос Параолимпијских игара припала су Арени Спорт.

Синоћ су свечаном церемонијом и посебним програмом на стадиону „Француска“ затворене Параолимпијске игре у Паризу на којима је Србија освојила шест медаља.

Завршна церемонија под називом „Париз је славље“ одржана је пред око 60 хиљада људи на највећем француском стадиону, пише РТС.

Олимпијску бакљу је угасила француска параспортисткиња Орели Обер. Убрзо после гашења бакље, горионик који се налази у парку Тиљери код музеја Лувр је потамнео што је означило крај олимпијског лета у Паризу, који је био домаћин и Олимпијских игара.

Србија је ПОИ окончала са једном златном (Драган Ристић – стрељаштво), три сребрне (парастонисерка Борислава Перић-Ранковић у соло конкуренцији и са Надом Матић у дублу, и паратлетичар Небојша Ђурић) и две бронзане медаље (парастонисер Митар Паликућа и параатлетичар Жељко Димитријевић).

Најуспешнији су били кинески спортисти, са 94 златне, 76 сребрних и 50 брозаних медаља. На другом месту је Велика Британија са 124 медаље (49 златних, 44 сребрне, 31 бронзана), а на трећем месту Сједињене Америчке Државе са 105 медаља (36 златних, 42 сребрне и 27 бронзаних).

Наредне Параолимпијске игре одржаће се у Лос Анђелесу 2028. године.

Историја Параолимпијских игара

Прве званичне Параолимпијске игре одржане су у Риму 1960. године. На њима се такмичило 400 спортиста из 23 земље, а тада је такмичење било омогућено само спортистима у инвалидским колицима.

На Летњим параолимпијским играма 1976. први пут су укључени спортисти са различитим инвалидитетом. Тиме су се Параолимпијске игре прошириле на 1.600 спортиста из 40 земаља.

Од 1988. године, Параолимпијске игре се одржавају у истом граду који је био домаћин Олимпијаде, са двонедељним размаком између између два такмичења.

Пролазе испод радара

Иако се одржавају непосредно након Олимпијских игара, Параолимпијске игре, ипак, нису стекле ни изблиза једнаку популарност.

О томе говори и чињеница да преноса Параолимпијских игара није било на каналима јавног сервиса Радио-телевизије Србије. РТС је уживо преносио само свечано отварање и свечано затварање игара. Насупрот томе, јавни сервис је готово целокупан програм Олимпијских игара преносио уживо на своја прва два канала.

Право преноса Параолимпијских игара у Србији имала је, како стоји на званичном сајту Међународног параолимпијског комитета, Арена Спорт ТВ. На њиховом сајту могли су се видети и резултати уживо кроз вести и друге садржаје.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси