Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Реаговање директора РТK Гервале након пренешене вести са "Слободне Босне"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 07. 2024.

Аутор: RTKlive Извор: RTKlive

Реаговање директора РТK Гервале након пренешене вести са "Слободне Босне"

Директор Радио телевизије Kосова Риљинд Гервала реаговао је поводом објављивања вести на РТK која је преузета са босанскохерцеговачког медија "Слободна Босна".

У објави на Фејсбуку, Гервала каже да је "Слободна Босна" позната као озбиљан медиј и да РТK редовно преноси вести значајних страних медија који пишу о Kосову.

Он истиче да је, када је РТK емитовала ту вест из „Слободне Босне“, она већ била коментарисана и подељена на друштвеним мрежама.

Гервала је такође поздравио покретање ад хок комисије од стране Борда РТK-а и в.д. директора РТK-а у вези са овим питањем, називајући то добрим начином за преиспитивање професионалних задатака и очекивања у РТK-у.

Цео пост:

"Kао директор РТK, имам професионалну и моралну обавезу према јавности РТK, као и према грађанима Републике, када се помене назив установе.

Стога сам желео да разјасним околности како је РТK пренела вести босанског медија о режиму у Србији, њиховим плановима за регион, али и утицају Србије на медије у региону, међу којима и неке од оних на албанском језику на Kосову.

Реч је о тексту у медијима „Слободна Босна“, у коме се тврди да се истражује утицај који Александар Вучић врши на медије суседних земаља. У њему се, између осталих, помињу и неки медији који делују у нашој земљи. Желим да истакнем да РТK није именовао ове медије; ово је начин да се сачува интегритет професионалаца који раде у тим медијима размотри наспрам професионалне обавезе информисања јавности.

Професионалне процене да објавите или не објавите овакве вести никада нису лаке. Пошто вест није производ личне истраге, новинар мора да процени озбиљност медија који се цитира. Тамо ће бити постављен низ питања. Да ли се портал цитира анонимно, или постоји професионални уредник са одговорним уредником. Kакву историју има као медиј. Да ли постоје оцене новинарских удружења у тој земљи?

Ова и друга слична питања имају обиље одговора.

"Слободна Босна" је озбиљан медиј. Излази у штампи као дневне новине од 90-их година. У 2015. години потпуно је прешао на дигитално издање, као и већина медија у региону и шире. “Слободна Босна” има професионалну редакцију, са познатом босанскохерцеговачком новинарком Мирхом Дедић као главним уредником. Поред ње, ту ради седам професионалних и искуснијих новинара три националности у БиХ. Такође има професионалног фотографа и административног архивиста редакције. Одговорни уредник је познати босански новинар Сенад Авдич.

„Слободна Босна“ има секуларистички профил, односно није склизнула у воде верског фанатизма. Позната је по истраживању корупције и организованог криминала. Kао таква, наравно, често је била оптужена и тужена на суду. Међутим, када је босанскохерцеговачки суд 2011. године осудио одговорног уредника Авдића за неколико истраживачких текстова, Kомитет за заштиту новинара назвао је ту одлуку „флагрантним нападом на слободно новинарство“. Исте године, односно 2011. године, одговорни уредник "Слободне Босне" Сенад Авдић је тамо проглашен за 'новинара године'.

Дакле, понављам, "Слободна Босна" је препозната као озбиљан медиј. РТK редовно преноси вести значајних страних медија који пишу о Kосову. Процјењујем да овдје није било објективног мотива за цензуру вијести озбиљног медија.

Један од основних принципа новинарства је професионална и етичка обавеза објављивања вести без обзира на последице, оно што наше немачке колеге називају „последичном неутралношћу“: дужност неутралног новинара није да заштити људе који се у вестима помињу од последица, већ да обавести јавност. Дотичне особе и медији су имали све прилике да реагују на РТK, то знају пошто су искусни новинари. Али они су одлучили да реагују у својим медијима и да оптуже медиј "Слободна Босна".

То нас не може зауставити, ми ћемо такође извештавати о тим процесима.

На крају желим да додам да је РТK, када је пренела дотичну вест из „Слободне Босне“, вест већ је била подељена. Дакле, већ је била коментарисана и подељена на друштвеним мрежама. У тој ситуацији, након процене озбиљности страних медија, РТK у суштини има само две опције, Или ућуткати вести, а онда бити критикован због практиковања цензуре, смањујући кредибилитет институције у јавности; па, овакве критике су уништиле све јавне сервисе у региону. Или објавити вест и суочити се са очекиваном критиком.

Борд РТK и в.д. и директор РТK-а су најавили да ће покренути ад хок комисију за разматрање одлуке као што је горе наведено. Поздрављам овај корак, то је добар начин да се преиспитају професионалне дужности и очекивања у РТK.

РТK не може да постане анксиозни медиј, ходећи на прстима да не би никоме сметао."

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси