Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Трећа тужба ослобођеног за убиство против Фондације Славко Ћурувија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2024.

Аутор: Радио Слободна Европа Извор: Радио Слободна Европа

Трећа тужба ослобођеног за убиство против Фондације Славко Ћурувија

Ратко Ромић, један од раније оптужених за убиство Славка Ћурувије, тужио је Славко Ћурувија фондацију због саопштења у ком је изражено неслагање са пресудом Апелационог суда у поступку за убиство тог новинара, саопштила је 15. јула фондација

Ово је, према наводима фондације, трећа по реду тужба ослобођених за убиство Ћурувије након што су тужбе претходно поднели Мирослав Курак и Милан Радоњић, припадници некадашње Државне безбедности (ДБ).

"Због 'повреде части и угледа', и Ратко Ромић од Фондације тражи одштету од 500.000 динара. Исте одштете у тужбама због реакције на пресуду траже и Радоњић и Курак", наводи се у саопштењу фондације.

Удружење новинара Србије (УНС) је у јуну изразило протест због тога што су Милан Радоњић и Мирослав Курак, које је Апелациони суд почетком 2024. ослободио оптужби за убиство Славка Ћурувије, поднели тужбе против фондације која носи име убијеног новинара.

УНС је у саопштењу оценио да новинарска и медијска заједница "имају право" да буду незадовољни пресудом Апелационог суда у случају оптужених за убиство Ћурувије и да изразе неслагање са поступањем државе и суда у том случају.

Власник листа "Дневни телеграф" и недељника "Европљанин" Славко Ћурувија је убијен 11. априла 1999. године у пролазу испред зграде у којој је живео.

Суђење за убиство је почело у јуну 2015, седамнаест година од убиства.

Специјални суд у Београду прогласио је 2019. кривим четворицу некадашњих припадника Државне безбедности за убиство, а суд је навео да је непосредни извршилац убиства НН лице.

Том пресудом су на по 30 година затвора осуђени шеф Државне безбедности (ДБ) у време власти Слободана Милошевића Радомир Марковић и некадашњи шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић. Некадашњи припадници ДБ-а Ратко Ромић и Мирослав Курак осуђени су на по 20 година.

Апелациони суд је, међутим, ту пресуду укинуо у септембру 2020. јер је Специјални суд, како се наводи, пресудом прекорачио оптужбу и увођењем НН лица као непосредног извршиоца убиства изменио чињенично стање описано у оптужници.

У поновљеном поступку Специјални суд је у децембру 2021. донео пресуду којом су потврђене казне из првог поступка, али је три године касније, у фебруару 2024. Апелациони суд у Београду ослободио оптужби четворицу некадашњих припадника Државне безбедности.

То је изазвало бројне реакције како домаћих тако и иностраних медијских удружења и јавности у Србији.

Током последње три деценије, у Србији је убијено троје новинара и ниједан случај није разрешен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси