Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бодрожић: Зауставити хајку на КТВ из Зрењанина, Ристић у овом случају отишао предалеко
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 07. 2024.

Аутор: Бета/Н1 Извор: Бета/Н1

Бодрожић: Зауставити хајку на КТВ из Зрењанина, Ристић у овом случају отишао предалеко

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодржић затражио је данас од министра информисања Дејана Ристића да се заустави „хајка“ на телевизију КТВ из Зрењанина због гостовања новинара Срђана Шкора.

Бодрожић је агенцији Бета казао да властима смета КТВ због све веће гледаности.

„Разумем да Ристић сада мора да се докаже као нови министар, али у случају КТВ је отишао предалеко. Министар Ристић би требало да буде тако ревностан и према свим другим медијима, које контролишу Српска напредна странка (СНС) и Александар Вучић, а на којима се промовишу измишљене афере и води харанга против неистомишљеника“, казао је председник НУНС-а.

Према његовим речима, гостовање Шкора на КТВ је „пренаглашено и пренадувано“ у режији режима и њихових медија.

„Изјава Шкора је потпуно изокренута и од тога је направљен случај да би се прикрили неки други проблеми у држави, а од председника Републике направила жртва. Телевизија КТВ све више боде очи и смета режиму јер је окренута политичким темама. Бојим се да режим спрема неке лоше консеквенце за КТВ из Зрењанина, што се мора спречити. Та телевизија је већ избрисана с локалних конкурса за финансирање медијских пројеката“, казао је Бодрожић.

Он је истакао да би сви новинари требало да поштују еснафски кодекс и да када критикују режим користе боље метафоре од помињања деце људи на власти.

„Ова реакција власти на ‘случај Шкоро и КТВ’ би била у реду када би исто тако реаговали и на озбиљна угрожавања безбедности независних новинара и свих људи у Србији. Док тужилаштво и министарство прогањају Шкора и КТВ, ево ни после више од месец дана није утврђено како је физички нападнут новинар Вук Цвијић. Много случајева је остало нерешено због нерада државних органа, а у овом случају КТВ, види се да постоји намера да се неком пресуди“, оценио је Бодржић.

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић изјавио је да „најоштрије осуђује застрашујуће и морбидне ставове“ новинара Срђана Шкора, који је у емисији емитованој у програму зрењанинске телевизије КТВ, како је навео, „позвао на јавни линч“ сина председника Србије Александра Вучића, Данила.

„С тим у вези, Министарство поздравља благовремену реакцију Вишег јавног тужилаштва у Београду у вези с овим забрињавајућим случајем, а само ће без одлагања покренути процедуру за утврђивање могућег постојања одговорности главног и одговорног уредника КТВ и других лица због емитовања медијског садржаја у коме су јавно саопштене вишеструке монструозне претње по безбедност детета председника Републике, односно због ширења говора мржње и нарушавања достојанства личности“, саопштено је из Министарства.

Министарство је данас упутило допис телевизији КТВ да се у року од два, односно пет дана изјасни о спорном медијском садржају, наводећи да је Законом о јавном информисању забрањено подстицање дискриминације, мржње или насиља против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, полу, због њихове сексулане опредељености, родног идентитета или другог личног својства, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Шкоро је у емисији КТВ рекао да би Данило Вучић, како би дао допринос Србији, требало о свом трошку и без обезбеђења да оде у Мајданпек и на Косово и Метохијиу, али и у рудник литијума да би показао да тај метал није штетан.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

10.07.

2024.

Miloš [нерегистровани] у 16:27

Zašto ćutite?

Gospodo iz UNS-a zašto ćutite na temu Škoro? Poturate mišljenje Bodrožića, koje je u redu, a gde je vaš stav?
Da li ste se upakovali u Vučićev kanabe i ne smete da pisnete ili šta...
Ajde, gde je Brajović gde je Živojin Rakočević? Šta kažete? Jel maca pojela jezik ili je umrlo novinarstvo???

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси