Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Стратешке тужбе против учешћа јавности (СЛАПП)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 07. 2024.

Извор: Савет Европе, НУНС

Стратешке тужбе против учешћа јавности (СЛАПП)

Комитет министара Савета Европе донео је препоруке државама чланицама о сузбијању употребе стратешких тужби против учешћа јавности – СЛАПП тужби.

СЕ је ове препоруке донео услед постојања широког спектра застрашивања, претњи, насиља, убистава и других злочина против појединаца или организација које делују као чувари јавног интереса широм држава чланица Савета Европе, као и због одвраћајућих ефеката које те претње имају на учешће јавности, посебно када прођу некажњено.

СЛАПП су често грађанске тужбе, али се појављују и у управном и кривичноправном контексту и да такви поступци могу бити посебно рестриктивни и лакше искоришћени као оружје против чувара јавног интереса када укључују управне и кривичне мере, што доводи до тежег утицаја на појединца и већег одвраћајућег ефекта.

Препоруке можете погледати овде.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси