Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коалиција за слободу медија: Пресуда КРИК-у неправедна, хитно усвојити анти-СЛАП препоруке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 06. 2024.

Аутор: 021.рс Извор: 021.рс

Коалиција за слободу медија: Пресуда КРИК-у неправедна, хитно усвојити анти-СЛАП препоруке

Коалиција за слободу медија је као неправедну оценила правоснажну пресуду којом је КРИК осуђен због кршење претпоставке невиности Предрага Колувије.

Колувија је тужио КРИК јер су га у текстовима о суђењу за узгајање марихуане на фарми Јовањица назвали "оптужени нарко-бос", а Апелациони суд у Београду је потврдио првостепену пресуду којом је та редакција осуђена због кршења претпоставке невиности. 

"Коалиција за слободу медија сматра да је ова пресуда неправедна, јер суд приликом одлучивања није узео у обзир цео текст, већ се концентрисао само на једну фразу. Страхујемо да оваква одлука може да представља позив другим моћницима и политичарима да изврше притисак на истраживачке новинаре", стоји у саопштењу.

Коалиција је подсетила да је недавно и судија Апелационог суда поднела две тужбе против КРИК-а због објавлљивања базе података "Просуди ко суди", уз образложење да је тиме повређено њено право на приватност, док КРИК каже да је објавио само званичлне податке о њој, а не приватне. 

"Коалиција за слободу медија, као и многе међународне новинарске и медијске организације, сматра да су то класичне СЛАП тужбе (Стратешке тужбе против учешћа јавности) чији је циљ да се ућуткају новинари. Ово је, за разлику од директних притисака које су новинари трпели током деведесетих година прошлог века, наизглед легитимно средство да се на легалан начин угасе независни медији", оцењује Коалиција.

Позвали су власти да покажу да желе да заштити независно новинарство и да у што краћем року усвоје Анти-СЛАП препоруке Европске комисије и препоруке Анти-СЛАП директиве Европског парламента. 

"Позивамо и судије да у будућим поступцима коју буду покренути против новинара, са нарочитом пажњом размотре и наведене препоруке, препознају карактеристике СЛАП тужби и на основу тога одлуче како ће тећи поступак", пише у саопштењу. 

Коалицију за слободу медија чине Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Независно удружење новинара Србије (НУНС), Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија "Локал Прес", Славко Ћурувија фондација и Грански синдикат културе, уметности и медија Независност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси