Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нема јединства око улоге државе у медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 03. 2013.

Извор: EurActiv

Нема јединства око улоге државе у медијима

Представници приватних и медија у власништву локалних самоуправа изнели су на јавној расправи о нацрту Закона о јавном информисању у Новом Пазару, потпуно различите аргументе о најављеном повлачењу државе из власништва у медијима.

 

Општински медији из неколико градова у окружењу били су једногласни у оцени да радио и ТВ станице, које се деценијама финансирају из буџета, неће моћи да преживе без државних пара, док су приватни медији подржали Нацрт закона и сугерисали низ корекција како би будућа регулатива била што јаснија и спречила различита тумачења.

Директор Регионалне ТВ из Новог Пазара Денис Маврић и градоначелник Мехо Махмутовић били су изричити у ставу да законом треба регулисати постојање и шест регионалних јавних сервиса, од којих би један био у Новом Пазару. Они су оценили да би "тиме био заштићен јавни интерес грађана на информисање".

Градоначелник Новог Пазара је додао да регионални јавни сервиси "морају да постоје" и због специфичности појединих региона. Председник општине Нова Варош Димитрије Пауновић је, с друге стране, подржао приватизацију општинских медија.

"Наша општина већ путем пројеката финансира више медија на подручју Нове Вароши", рекао је Пауновић.

Шефица Медијског одељења ОЕБС Драгана Николић Соломон рекла је за агенцију Бета да та међународна организација остаје при ставу да држава није добар власник медија.

"Ипак, и даље остаје потреба државе да у локалним срединама финансира локалне медије, јер грађани желе локалне вести. Овде је реч само о томе на који ће се начин то финансирати", рекла је Соломон.

Државна секретарка у Министарству културе и информисања Гордана Предић оценила је да је расправа у Новом Пазару била од велике помоћи члановима радне група која има задатак да предложи законска решења.

Она је нагласила стратешко опредељење државе да изађе из медија и да треба само наћи добар начин за то.

"У свему овоме је битан и закон о јавним сервисима и електронским медијима, који тек треба да се донесе и који ће ту област додатно појаснити. Садашња расправа пружа увид члановима радне групе о томе шта је све потребно на терену", рекла је државна министарка.

Прва јавна расправа о Нацрту закона о јавном информисању одржана је у Новом Саду, у организацији ОЕБС-а у Србији и Министарства културе и информисања, а уз подршку Секретаријата за културу и јавно информисање Војводине и амбасаде Велике Британије.

Наредне јавне расправе о нацрту Закона о јавном информисању биће одржане 14. марта у Нишу и 19. марта у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси