Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Представљање предлога измена Кодекса новинара Србије данас у 12 сати у Прес центру УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 04. 2024.

Аутор: Савет за штампу/УНС Извор: Савет за штампу

Представљање предлога измена Кодекса новинара Србије данас у 12 сати у Прес центру УНС-а

Савет за штампу позива новинарке, новинаре и заинтересовану јавност на представљање предлога измена Кодекса новинара Србије, које ће бити одржано у Прес центру УНС-а данас, 2. априла, у 12 сати.

О предлозима измена Кодекса новинара Србије говориће чланице и чланови Радне групе за израду предлога измена Кодекса новинара Србије

Кодекс новинара Србије, којег сваки професионални новинар има обавезу да се придржава, УНС и НУНС усвојили су још 2006. године. У међувремену, нове технологије и развој Интеренета унели су промене у начин новинарског рада и отворили и нове етичке дилеме.

Такође, и Савет за штампу, чија Комисија за жалбе већ 13 година одлучује о жалбама због кршења Кодекса, на основу свог искуства и мониторинга рада медија, закључила је да би неке одредбе Кодекса требало изменити, прецизирати или појаснити.

Због тога смо, у сарадњи са својим оснивачима (УНС, НУНС, Асоцијација медија и Локал прес) припремили предлог измена Кодекса, у чији текст су, између осталог, унете одредбе које се односе на употребу вештачке интелигенције, модерирање коментара, право на заборав, али и прецизиране одредбе које се односе на приватност и достојанство људи о којима се пише, однос према изворима.

Позивамо вас да се упознате са предложеним изменама и укључите у јавну расправу која ће трајати до 7. маја 2024. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси