Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРОДИ: Информер износи непрецизну и манипулативну слику медијског амбијента
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2023.

Аутор: Фонет Извор: Фонет/НУНС

БИРОДИ: Информер износи непрецизну и манипулативну слику медијског амбијента

Резултати мониторинга о медијској заступљености председника Србије Александра Вучића на телевизијама Н1 и Нова приказани на интернет страници Информера представљају пример непрецизне и манипулативне слике медијског амбијета током кампање за изборе, пише Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ).

Због тога је БИРОДИ позвао Информер да извести јавност ко је спровео мониторинг извештавања телевизија Н1 и Нова С о медијској заступљености председника Србије и носиоца изборне листе Српске напредне странке Александра Вучића.

Зарад интегритета истраживања Информер би требало да објави ко је наручилац наведеног мониторинга, односно да представи како су дефинисани тоналитети позитивно, негативно и неутрално, да ли у односу на актера, како то ради БИРОДИ и Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР) или у односу на поступање новинара и медија, како то ради Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ), пише БИРОДИ.

Оцењено је да резултати приказани на интернет страници Информера представљају пример непрецизне и манипулативне слике медијског амбијета током кампање за локалне, покрајинске и парламентарне изборе јер су презентовани резултати за само две кабловске телевизије који нису доступни колико и телевизије са националним фреквенцијама.

Наведено је да је неспорно да је председник Вучић у централним информативним емисијама Н1 представљен већински на негативан начин уз значајно присуство неутралног и мало присуство позитивног представљања.

Проценат негативног, односно критичког представљања Вучића у дневницима Н1 се креће око 50 одсто посматраног времена, а у подацима које је Информер представио постоје подаци о негативној заступљености, али не и о неутралној и позитивној заступљености Вучића на два кабловска канала, наводи БИРОДИ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси