Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Избор у блокади
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 03. 2009.

Извор: Вечерње новости

Избор у блокади


ДВОЈИЦИ од деветорице чланова Савета Републичке радиодифузне агенције мандат је истекао још 17. фебруара, а када ће добити наследнике или бити поново изабрани нико поуздано не зна.

Весна Марјановић, председница Одбора за културу и информисање Скупштине Србије сматра да би нови чланови могли да буду изабрани за два месеца. Невладине организације и струковна новинарска удружења која су на функцију у овом регулаторном телу у претходном мандату делегирали Велимира Милошевића и Слободана Ђорића, већ су предложила нове чланове, али је у Скупштини Србије поступак избора враћен на почетак.

Закон о радиодифузији каже да треба да предложе по два кандидата, а на њиховим листама нашла су се по три, односно, четири имена. Из новинарских удружења, кажу, међутим, да закон није прекршен тиме што су предложили више кандидата, али се свакако крши одуговлачењем.

- Избор нових чланова траје предуго. Рок је био шест месеци, а сада је све враћено на почетак - каже Горан Караџић, заменик председника Савета РРА. - Ми радимо без проблема и са седам чланова, јер нам је за доношење већине одлука довољна двотрећинска већина. Али, боље је, наравно, да радимо у пуном саставу.

Да би се изашло из ћорсокака, решење је, по свему судећи, измена Закона о радиодифузији. О томе се већ сложио и Одбор за културу и информисање Скупштине Србије, који је задужен за процедуру око избора чланова савета РРА. Они треба спискове са по два имена да проследе посланицима на гласање.

- Начелно смо се договорили да су потребне хитне измене закона, како би се овај застој прекинуо - каже за “Новости” Весна Марјановић, председница Одбора закултуру и информисање.
- Али, онда не смемо да дозволимо да тај процес траје још шест месеци.

Антрфиле : КАНДИДАТИ

ОДБОРУ за информисање за члана кога предлажу медијска удружења стигле су пријаве кандидата Гордане Суше, Максе Ћатовића и Слободан Ђорића. Невладин сектор предложио је више имена, а међу њима су и Миљенко Дерета, Милован Витезовић и Велимир Милошевић.

И. Мићевић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси