Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новине наше, а стране
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 03. 2009.

Извор: Политика

Новине наше, а стране


Успех новина на страном језику направљених у Србији увек су диктирале политичке и економске ситуације. Тако је и покретање листа „Руски контакт” резултат све веће заинтересованости руског капитала за наше тржиште.

Наиме, Олга Федосејева и њен супруг Димитриј Килин добро су знали, када су решили да покрену овај лист, да онај ко дође из Русије а не говори српски језик има мало начина да се информише.

– Велики број наших људи још не зна српски језик довољно добро да би могли да се снађу у свакодневним дешавањима. Упркос томе, Руси долазе овамо све чешће због пословних обавеза, али и због сличног менталитета. Они који одлуче да овде остану дуже морају да организују свој живот, али то ће им тешко поћи за руком без информација и знања – казала је за „Политику” Олга Федосејева, главни уредник „Руског контакта”.

Тираж овог листа за почетак је 2.000 примерака, може се купити поред Руског дома, руске цркве и амбасаде и на појединим киосцима. Садржи текстове из културе, забаве, а могу се наћи и адвокатски савети...

– Како се посао буде развијао тако ће се и обим тема повећавати. За сада, поред мене, лист има и српског уредника Марију Терезин, а текстове пишу дописници, стручњаци у својим областима – објаснила је Федосејева и додала да је суфинансијер овог пројекта Бранислав Влаховић, власник БДБ Агента.

Поред Руса, Србију све чешће посећују и Кинези. Јавности је познат случај да је једна радио-станица из Врбаса својевремено сат времена свог програма одвајала баш за вести, музику, поздраве и честитке на кинеском језику. Међутим, радио-станица је угашена, а Кинези су остали без „жеља и поздрава”.

Најповољнији период за покретање новина на страном језику био је управо онај када су се у бившој Југославији водили ратови. Тако је Братислав Грубачић, власник билтена „ВИП њуз”, још 1993. године дошао на идеју да покрене новине на енглеском језику.

– Србија је тада, због рата, била атрактиван терен за разне хуманитарне организације, дипломатски кор и стране новинаре који нису говорили српски – објашњава Грубачић.„ВИП њуз” није могуће купити на трафици, већ се треба пријавити на мејлинг листу и платити месечну претплату од 120 евра.

В. Дугалић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси