Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Виши суд у Врању потврдио је казну од 14 месеци затвора Дејану Николићу Кантару
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 02. 2023.

Аутор: Цензоловка Извор: Цензоловка

Виши суд у Врању потврдио је казну од 14 месеци затвора Дејану Николићу Кантару

Пресудом Основног суда у Врању од 11. октобра прошле године, због насилничког понашања према запосленима у ОК радију и Но комент кафеу, Дејан Николић Кантар осуђен је на 14 месеци затвора, а Бојан Танасковић и Славиша Коцић на по осам месеци. Сада је та пресуда постала правоснажна.

Жалбу првостепено осуђених веће Вишег суда у Врању је одбацило је 24. јануара као неосноване и потврдило пресуду Основог суда. 

Овом одлуком, пресуда је постала правоснажна.

Догађаји који су обухваћени оптужним предлогом и пресудом догодили су се у јуну месецу 2022. године. Ефикасним радом тужилаштва и врло кредибилним вођењем судског поступка у Основном суду а потом и на Вишем суду, донета је пресуда у рекордном року, ако се узму у обзир слични случајеви напада на новинаре или насилничког понашања. 

Ово би требало да постане пример ефикасности правосуђа.

Подсећамо да је Дејан Николић већ шест пута осуђиван за различита кривична дела. Ово је седма пресуда. 

Уз то, против Николића у току су суђења за претње и насилничко понашање према бившем начелнику Полицијске управе Врање, као и према девојци са којом је био у вези. Поред тога, подигнут је оптужни предлог за претње које је изрекао на самом суђењу на којем је осуђен на 14 месеци затвора. У току је прикупљање података о претњи коју је упутио службеном лицу у Централном затвору, и у овом случају се очекује оптужни предлог. 

У исто време, Управа за игре на срећу Министарства финансија привремено је затворила коцкарнице из система Колосеум Гејм, која је била у власништву Николића, јер је утврђено да није дао истините податке овој управи како би добио лиценцу за обављање овог посла. Наиме, Николић је кривично кажњен за илегално организовање игара на срећу, што није пријавио Управи као надлежном органу. И управо док је издржавао ову казну од четири месеца затвора, у својој кући са слободом да шета по граду, учинио је кривично дело за које је кажњен на 14 месеци затвора.

Управни суд у Нишу ставио је ван снаге одлуку Управе за игре на срећу и омогућио кладионицама да наставе са радом и поред евидентног прекршаја везаног за услове за додељивање лиценце за овај посао. И Управни суд је показао ефикасност у раду, која је у потпуном несагласју са изнетим чињеницама и правоснажним пресудама против Николића. 

Очекује се да ће већ притворени Дејан Николић Кантар остати у затвору до истека казне на коју је осуђен. 

Поводом ове пресуде, Веран Матић, члан Сталне радне групе за безбедност новинара и председник Асоцијације независних електронских медија, чији је ОК радио члан, изјавио је: 

„Задовољан сам ефикасношћу са којом се дошло до правоснажне пресуде. Очекујем да се и други случајеви по којима се воде поступци заврше на сличан начин. На жалост, локална самоуправа Врања још увек није извршила одлуку сопственог органа и од јуна месеца није успела да сруши нелегално изграђени објекат, којим је зазидан део ОК радија. Настојаћемо да и преко Радне групе за заштиту и безбедност новинара Владе Србије учинимо све да се то што пре догоди. Такође, и да се изврши адекватна надокнада свих губитака ОК радија који су настали због насилничког понашања и нелегалне градње

Солидарност новинара, кроз Сталну радну групу за безбедност новинара, синергија са МУП-ом и Тужилаштвом, дала је важан допринос ефикасности, али и спречавању различитих покушаја опструкција“, каже Матић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси