Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар у Русији осуђен на осам година затвора због 'лажних вести' о Мариупољу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 02. 2023.

Аутор: Радио Слободна Европа Извор: Радио Слободна Европа

Новинар у Русији осуђен на осам година затвора због 'лажних вести' о Мариупољу

Руски новинар Александар Невзоров осуђен је на осам година затвора пред московским судом због ширења "лажних вести" о руској војсци, јавили су државни медији 1. фебруара а преноси Ројтерс.

Александар Невзоров (фото: снимак екрана Oneindia News)

Невзорову, једном од најпознатијих руских телевизијских новинара и критичару Кремља, суђено је у одсуству.

Поступак против Невзорова покренут је прошле године због објава на друштвеним мрежама у којима је оптужио руске оружане снаге за намерно гранатирање породилишта у украјинском граду Мариупољу и мучење и убиство цивила у Бучи.

Кремљ је тврдње о ратним злочинима демантовао.

Невзоров, који наставља да оштро критикује Путина и његову владу због рата у Украјини на Јутјубу, одбацио је оптужбе, рекавши да има право да изрази своје мишљење.

Имовина Александра Невзорова у Русији је конфискована, а како преноси редакција Радија Слободна Европа на енглеском језику, он се тренутно налази у Канади, где држи предавања о агресији Русије на Украјину. Има стални боравак у једној од држава чланица Европске уније.

У јуну прошле године, украјински председник Володимир Зеленски потписао је указ којим се Невзорову и његовој супрузи Лидији додељује украјинско држављанство.

Откако је Русија покренула инвазију на Украјину, коју њени званичници називају "специјалном војном операцијом" пре готово годину дана, руски органи за спровођење закона и судови обрачунавају се са дисидентима.

Почетком марта, неколико дана након што је Русија почела рат против Украјине 24. фебруара, руски председник Владимир Путин је потписао закон који налаже дуге затворске казне за дистрибуцију "лажних информација" о руским војним операцијама, у настојању Кремља да контролише наратив о рату у Украјини.

За ширење "лажних информација" о војсци које доводе до "тешких последица" предвиђена максимална казна од 15 година затвора.

Top10VPN, компанија која прати блокаду веб страница у Русији откако је Москва отпочела инвазију на Украјину 24. фебруара прошле године, саопштила је да су руски цензори блокирали преко 4.300 домена, од којих се више од 85 одсто односи на украјинске, руске и међународне новинске сајтове.

Од почетка руске агресије, руски цензори су блокирали низ независних и међународних медија, укључујући и Радио Слободна Европа. На мети су и платформе друштвених медија, као што су Фејсбук, Инстаграм и Твитер.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси