Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Живот и смрт једног таблоида
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2022.

Аутор: Немања Рујевић Извор: Време

Живот и смрт једног таблоида

Није се публика претерано узбудила када средином октобра на киосцима није затекла таблоид "Објектив". Тај лист је, како се дознаје, ионако продавао једва пар хиљада примерака дневно, што га је стављало на зачеље по читаности меду српским новинама.

Ствар је ускомешала чаршију јер су новинари таблоида решили да не оду тихо, већ су се пожалили јавности и Удружењу новинара Србије (УНС) због неисплаћених зарада. Ово је први пут да је пукло у монолитном зиду таблоидне штампе блиске владајућој странци и председнику Александру Вучићу. Први пут да у казану није било довољно за све. Истраживање "Времена" открива шта о односима у владајућој структури говоре једва двогодишњи живот таблоида "Објектив" и његова смрт. Инсајдери први пут говоре о употребној вредности тог гласила које је, како кажу, настало као оруђе Небојше Стефановића, а онда постало његов бесни прогонитељ.

Огласи су слабо ишли

Расуло је кренуло крајем лета, од када многи запослени у штампаном издању "Објектива" нису примили плату. До данас им се дугују по три-четири зараде. Шкрипи још од раније. Запослени тврде да су тек кад их је стигла нека болест -има и онколошких пацијената- код лекара сазнавали да им здравствено осигурање није уплаћивано месецима.

"Финансијски проблеми су сада већи од саме фирме", признаје Бошко Милосављевић, оснивач и директор "Објектива", иначе сувласник ланца теретана у Београду. Каже, медију не иде добро од почетка године, а током лета су објавили и наплатили тек трећину огласа у односу на оно са чим су рачунали. У томе Милосављевић не види политичку позадину, напросто је фирма пословала лоше.

Како су потврдили и директор и запослени, свима је понуђен анекс уговора да раде за минималац. Многи су то одбили или већ нашли други посао. Међу њима и доскорашњи главни уредник листа Душко Вукајловић, бивши уредник таблоида "Ало".

Главе "Објективу је по свему судећи дошло потраживање штампарије АПМ Принт, која је недавно тихо променила власника (види оквир). Убрзо потом, крајем октобра, штампарија је блокирала "Објектив", а укупна потраживања мере се десетинама милиона динара.

Како кажу извори "Времена", у редакцији се донедавно појављивао и бизнисмен Александар Папић, који себе зове сувласником "Објектива", премда се његово име нигде не помиње у папирима. "Долазио је те бентлијем, те фераријем, таквим да ни модел не могу да препознам. Али, према нама је увек био фин", каже једна особа из редакције. "Причао нам је да ћемо прегурати ово или угасити фирму па напра- вити нову." А онда је престао да долази.

Једно "физичко лице"

Папића и бившег министра полиције и војске Небојшу Стефановића су пре громогласног раскида везивали дугогодишње пријатељство - медији тврде и кумство- као и бројни мутни послови. Према изворима, један од њих је управо улазак Папића у "Објектив" као сиве еминенције и финансијера из сенке.

"Александар Папић је физичко лице, али је сигурно утицао на финансирање фирме", каже за "Време" директор Милосављевић. "Ми смо имали одређену сарадњу у вези са 'Објективом, она је била одлична, мада очигледно нисмо успели да направимо и спроведемо одржив бизнис-план."

Према његовим речима, ниједан запослени неће бити остављен на цедилу, а он ће учинити све да фирма финансијски продише. "Ништа није немогуће", каже Милосављевић.

Премда је нестао са киоска, "Објектив" и даље ради као портал-како је пре неколико година и почео. Наизглед, тамо је све по старом. У недељу (20. новембар) преподне објављено је девет засебних текстова са изводима наступа председника Вучића на ТВ Прва. Читаоци су обавештени и да је репортер "Објектива" у Катару, одакле прати Светско првенство.

У новинарској чаршији "Објектив" је тумачен као "доушнички портал, који је оперисао на информацијама из полиције док ју је водио Небојша Стефановић.

Штампано издање покренуто је око новогодишњих празника пре две године. "Мислим да се тајминг покретања листа поклапа са проблемима и поделама у владајућој странци, када су прокувале афере попут Јовањице и Крушика", каже наш извор из "Објектива". "Лист је требало да буде одбрамбени бедем за Стефановића, да има барем један медиј који је несумњиво на његовој страни."

Како је Папић окренуо ћурак

Убрзо се Стефановић сасвим срозао у хијерархијској лествици којом управља Александар Вучић. Остали таблоиди су отворено почели да прозивају Стефановића као мафијашког кума или чак завереника против Вучића, и организатора прислушкивања председника. Тој хајци се прошле године придружио и "Објектив".

"Вучић или неко његов је позвао и уценио Папића", претпоставља један саговорник "Времена", упућен у дешавања на таблоидној сцени. "Овај, пошто хоће да буде бизнисмен, вероватно је размишљао читавих шест секунди пре него што је окренуо леда Стефановићу. Јер, јасно му је било ко ће у том обрачуну да победи."

У јулу прошле године Стефановић је први пут тужио "Објектив", а до данас је под- нео десетак тужби због текстова на његов рачун. Прошле године имао је јавни двобој са Папићем, којег је оптуживао да је сарадник мафијашке групе Вељка Беливука, док је Папић одвраћао да је Стефановић само љут јер је он, Папић, намерио да га избаци из своје некретнине на Бежанијској коси коју је бивши министар наводно запосео.

Лист и портал "Објектива" прославили су се потом интервјуом са бившом државном секретарком у МУП-у Дијаном Хркаловић. Челична пожаревачка леди се, осипањем дрвља и камења по Стефановићу, изгледа вратила у милост врха власти.

О томе сведочи податак да је као адвоката ангажовала ведету СНС-а Владимира Дукановића, човека хиљаду заната, од којих је један управо везан за "Објектив. За тај портал он је, наиме, недавно у кућном притвору интервјуисао свог другог клијента, Предрага Колувију, човека оптуженог да је водио плантажу марихуане Јовањица и крими- нални клан који је растурао дрогу.

Уредник стоји иза свега

"Редовно су долазили телефонски позиви уреднику", прича наш извор из редакције "Објектива" о томе како се радило кад је Стефановић постао мета. "Он пренесе шта треба да се ради, неко од новинара уради, са или без потписа испод текста. Онда уредник од тога прави насловну страну."

"Кад ту радиш, имаш избор једино да одеш или да једеш говна и све прогутас", каже овај извор.

Бивши уредник Вукајловић за "Време" није хтео да коментарише садашњу ситуацију у "Објективу", али је рекао да стоји иза свега што је објављено док је био уредник. "Постојала је уређивачка политика коју сам спроводио. Никада нисам новинару наредио да нешто тенденциозно напише, нити је мени неко тако нешто наређивао", тврди он.

Директор медија Бошко Милосављевић, пак, каже да је он само менаџер: "Никада се нисам бавио уређивачком политиком." Извори "Времена" верују да врх напредњака никада није опростио финанси- јеру "Објектива" Александру Папићу то што је најпре стајао уз Стефановића. Његови бројни бизниси - од хотела и ресторана до градевине - не иду увек како је млади бизнисмен високих зализака замислио. "Ми- слим да је друга струја решила да изминира Папића, и то је то", каже наш извор.

Финансијски колапс једног од ударних таблоида познаваоци прилика виде или као припрему да га преузме неки други напредњачки медијски могул, или као логичан крај једне наменске новине. Јер, Стефановић је политички већ тихо сахрањен. Мада, портал "Објектива" је за сада преживео. А то је довољно ако опет затреба.

 

Штампање новинара, трговина смећем

Тренутак када је "Објектив" доспео под блокаду у износу од скоро петнаест милиона динара поклапа се са продајом штампарије у којој је лист штампан. Наиме, велику штампарију АПМ Принт у београдском Булевару Милутина Миланковића компанија Рингијер (која у Србији држи "Блиц", НИН и низ других издања) у септембру је очигледно продала мало познатој чачанској фирми Ferro East- тада је у Агенцији за привредне регистре уписана промена власништва.Ferro Eastсе, иначе, бави трговином отпацима и остацима на велико.

Тако је стовариште смећа са званично десетак запослених ушло у посао са штампањем новина, преузимајући фирму која је вишеструко вреднија. Извори "Времена" кажу да је до моћне штампарије дошла једна струја напредњака.

Осим портала Раскрикавање, медији за сада нису написали ни словце о томе да је моћни швајцарски медијски концерн продао штампарију чачанским трговцима отпадом.

Као нови заступник штампарије уписан је Драган Лазић, менаџер чије име повезује низ медија блиских властима. Он је у надзорном одбору компаније Максим медиа плус која држи неколико радио-станица (ТДИ, ХИТ), а позната је по "преузимању" Студија Б по доласку СНС на власт у Београду, када је драстично промењена уређивачка политика култне градске радио-телевизије. Лазић је донедавно био и директор таблоида "Ало". Дугови "Објектива" према штампарији битно су већи од износа тренутне блокаде. Према одлуци Привредног суда од прошле године, "Објектив" је требало да подмири дуг од преко 29 милиона динара према штампарији, а од овог октобра се води још један поступак јер је дуг порастао на скоро 39 милиона динара. Директор "Објектива" Бошко Милосављевић не види повезаност куповине штампарије и блокаде таблоида чији је директор. "Разумем људе, јер дугови су се нагомилали", каже он.

Бивша Рингијерова штампарија покренута је после октобарских промена као место где би се штампала "независна штампа". Погон је проширен и обновљен 2013. године, а свечано га је пустио у рад тада први потпредседник Владе Александар Вучић.Данас се онде штампају "Блиц", "Информер", "Српски телеграф", "Курир" и "Ало". Према процени Комисије за заштиту конкуренције, из ове штампарије излази 70 до 80 одсто примерака дневних новина које се нађу на киосцима у Србији.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси