Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Босиљчић и Првановић стали на страну Оливере Ковачевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 09. 2022.

Аутор: Данас Извор: Данас

Босиљчић и Првановић стали на страну Оливере Ковачевић

Саопштење председника Управног одбора РТС-а Бранислава Кланшчека у којем се, наводно, цео УО „у потпуности ограђује од изјаве уреднице забавног програма Оливере Ковачевић“ изазвало је подељеност у самом Управном одбору јавног сервиса, али и уредници на јавном сервису донело низ коментара јавне подршке.

Она је, подсетимо, рекла да ће „ослобођење РТС-а сачекати гласање грађана“, што је изазвало оштру реакцију Кланшчека, али не и запослених у РТС-у. Како незванично сазнајемо, готово сви су стали иза Ковачевић дајући јој подршку, али због политике Јавног сервиса, не и јавну.

Један од ретких који се огласио и дао подршку колегиници јесте Бојан Босиљчић, уредник страног програма РТС-а из културе. Упитан да прокоментарише саопштење УО РТС у вези са изјавом Оливере Ковачевић, наш саговорник каже да је саопштење „које је ноћу писао председник УО РТС Кланшчек“ занимљиво по више аспеката, те да се по стилу види „узнапредовала едукација у напредњачком маниру обраћања и полемисања“.

– Ту је, рецимо, назаобилазна мантра како је уредница Забаве Оливера Ковачевић изнела свој политички став. Па добро, питам вас ја, је ли у овој земљи забрањено политички мислити? Јесмо ли неким законом сви ми грађани претворени у политичке идиоте у класичном смислу и јесу ли нам неком крпом запушена уста а дозвољено само да кад су избори изађемо – ћутке – на изборна места? Колико ја знам законодавство Србије, нису нам запушена уста – констатује Босиљчић.

Потом, додаје, видимо како је – по Кланшчеку – Ковачевић „на најгрубљи начин“ оптужила РТС да ограничава слободу говора и мишљења, „коју је сама успоставила својим доласком на РТС 2015“.

– Из ове знаковите реченице видимо како је Оливера Ковачевић успостављала некакво царство слободе говора и мишљења, и то егзактно од 2015. Подсећам, то је датум наступа на медијску сцену данашњег менаџмента Јавног сервиса. Мени су тада, ово говорим као прилог тој тада освојеној слободи говора коју је у РТС на белом коњу донела наводно О. Ковачевић, скинуте три емисије са екрана јер су биле неподобне (једна је говорила о естетичким, урбанистичким и културолошким последицама пројекта Београд на води, друга о дивљем урбанизму оличеном на Чубури а трећа о наше две, тада још увек обе функционалне, железничке станице од којих сада једна, она лепша, старија, тоне у ђубре). Заједно са тим емисијама, и њихов аутор је тада, марта 2016, смештен у безбедније просторе РТС-а, оне из којих се не праве ауторске емисије – указује Босиљчић.

На питање који је смисао тог саопштења, наш саговорник каже да се смисао крије у оном бисерном завршетку саопштења, где се каже како је РТС у служби свих грађана „без обзира на изборну вољу тих грађана“.

– Ова вишезначна реченица могла би се тумачити на више начина, а само један од њих је порука, преко председника УО РТС а зна се са које адресе, да ми грађани можемо да гласамо колико хоћемо и како хоћемо, и да можемо да вапимо за правом да политички мислимо колико хоћемо, да ће бити онако како нам тренутно владајућа номенклатура одреди. Другим речима, гласали не гласали – ми кројимо вашу судбину а ви сте џаба гласали – указује Босиљчић.На питање коме је Кланшчеково саопштење намењено, наш саговорник каже – првенствено даљем васпитавању менаџмента РТС-а „којим председник самодржац од почетка никако није задовољан“.

– Подсећам само на неке његове изјаве због којих се синдикат Независност РТС у чијем сам ја руководству оглашавао у јавности: једном је председник, посећујући градилиште болнице, објавио народу како „тамо, на РТС-у, нико, баш нико не ваља“. Другом приликом је, однекуд из иностранства, поручио како је он својим људима рекао „ево, дајте им РТС“ мислећи ту на опозицију, са скривеноим поруком како се јавном сервису може свашта догодити ако не буде још послушнији и како може остати рецимо без претплате јер актуелни режим оличен у председнику који даје ту изјаву, сви то добро знамо, челичном руком држи све у земљи а поготово оно што је медијска сфера и што су медији за које режим сматра да су његови и да их је неповратно „освојио“ – наглашава Босиљчић.

Професор Слободан Првановић, некадашњи кандидат за члана УО РТС-а, оцењује за Данас да је  политички став РТС-а да је недозвољено изношење политичког става који је, макар у некој инстанци, критички настројен према владајућем режиму. Према његовим речима, РТС служи управо томе „да својим досадним програмом“ заташкава све пропусте и негативне потезе власти.

– Руководство РТС-а је изабрано да би спроводило ту политику заташкавања, Управни одбор је изабран са идејом да дозвољава руководству да ради то за шта су од стране режима обавезани да раде. а РЕМ је ту да на све то жмури. Свако, макар мало одступање од улоге која је некоме намењена бива и биће спречавано или, ретроспективно као у овом случају, критиковано и нападано. То што је Кланшчек урадио је оно за шта он и служи, па не треба да чуди. Оно што, ипак, јесте зачуђујуће, као што је вазда и било, јесте то колико ниско су људи спремни да се самоунизе због неког ситног ћара – закључује Првановић.

Подсетимо, Оливера Ковачевић је на панелу “ТВ маратонци” на Wеекенд Медиа Фестивалу у Ровињу изјавила да ће „ослобођење РТС сачекати гласање грађана, али очито се то њима свиђа”.

Она је такође рекла да јој се више свиђа посао уреднице забавног програма (претходно је годинама радила у информативи), а као један од разлога навела је да више не може да доведе три или четири госта који ће сукобити ставове.

“Постало је неподношљиво јер треба наћи три или четири госта који треба да суоче супротстављене ставове, јер је то суштина дијалога. Србија је толико поларизована по свим питањима да је дијалог готово немогућ”, оценила је Ковачевић.

Потом се Кланшчек обратио саопштењем у којем критикује Оливеру Ковачевић и њену изјаву, тврдећи да иза тог саопштења стоји цео Управни одбор РТС-а, што су поједини чланови УО за Данас демантовали.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси