Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Комеморација Чаславу Милисављевићу: Препознатљив глас радијских таласа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 09. 2022.

Аутор: Радио Контакт плус Извор: Радио КиМ

Комеморација Чаславу Милисављевићу: Препознатљив глас радијских таласа

Комеморативни скуп поводом смрти Часлава Милисављевића одржан је јуче у Косовској Митровици

Часлав Милисављевић преминуо је у митровичкој болници после тешке и краће болести. Биће упамћен по томе што је цео свој радни век провео у радију Косовска Митровица, али и по иницирању низа културних догађаја, учешћа у њима, те сликарству, дуборезу, али и глуми.

Комеморативном скупу присуствовали су чланови уже породице, колеге, пријатељи, представници локалне самоуправе.

Фићовић: Часлав нам је увек говорио - децо, чувајте радио

“Све што сам научила од њега у првим годинама свог посла, научила сам од њега. Наследила сам га на месту главне уреднице. Припала ми је и велика улога, било ми је и јако тешко да после њега будем на тако одговорној позицији, али се надам да смо оправдали његово поверење и да смо сачували радио. Јер Часлав нам је увек говорио - децо, чувајте радио” – казала је уредница радија Косовска Митровица, Маја Фићовић.

Спирић: Обојио је радијске таласе готово непоновљивом бојом гласа

Прва асоцијација на Часлава Милисављевића код свих наших суграђана свакако је радио и таласи радија Косовска Митровица - казао је председник привременог органа општине Косовска Митровица и некадашњи новинар овог радија, Александар Спирић.

Радио таласе обојио је својом постојаношћу, одговорношћу и бојом гласа која је готово непоновљива, додао је Спирић.

“Несебично је поклањао себе пријатељима за добробит културе, уметности, да би нека дешавања попримила још већу димензију, јер је управо та његова величина и појава давала додатно оснаживање. Његова непосредност и срдачност недостаје свима нама, али и једном Оливеру Његу, Николи Рацкову, Јадранки Јовановић, Есктра Нени… Сви су они остали и били Чакијеви пријатељи” – казао је.

Милисављевића је описао и као пионира радијског новинарства, културног посланика са фантастичном енергијом, ствараоца кроз рад у дрвету.

“Његови духовни медаљони постали неизоставни део домова његових пријатеља”, додао је.

Ракочевић: Учио је новинаре о лепоти српског језика и изражавања

Председник Удружења новинара Србије, Живојин Ракочевић, у писму је такође подсетио на Милисављевићев вишедеценијски рад на радију, али и на учешће у организацији фестивала, промоција, догађаја…

“Читав свој радни век и живот је посветио радију и уградио се у њега као истински професионалац, брижни учитељ и одговорни уредник. Он је подстицао и учио новинаре и своје слушаоце о лепоти српског језика и изражавања, био је чувар језичког стандарда у доба када су све норме пропадале” – навео је Ракочевић.

“Часлав Милисављевић је јединствени глас радија Косовска Митровица који се могао мерити са најбољим гласовима и спикерима радио Београда у времену када се наш језик истискивао са медија и нестајао са КиМ, глас Часлава Милисављевића са фреквенција Косовске Митровице попуњавао је ту фаталну празнину” – додао је.

Михајловић: Непоновљива енергија

Дугогодишњи новинар радија Косовска Митровица, а сада вршилац дужности директора Културног центра Драгица Жарковић, Милан Михајловић, указао је на Милисављевићеву снажну енергију.

“Та енергија да се нешто покрене, да постане традиција, а да буде упечатљиво и несвакидашње на нивоу целе Србије, то се једностанво не може заборавити”, навео је.

Његову везу са уметношћу описао је као судбинску, подсетивши на дуборез којим се бавио.

“Поклањао их је несебично, при свакој изложби овде у Митровици, Звечану, Грачаници, Београду, Крушевцу, Варварину… Стрепели смо увек после сваке изложбе његових и наших медаљона да ли и шта ће имати да изложи за наредну изложбу. А он је настављао да резбари”, додао је, подсећајући да је један од Милисављевићевих последњих радова био рад на трешњином дрвету Богородице Соколичке.

Радомировић: Часлав је у свему предњачио

Вишедеценијски новинар Миодраг Мијо Радомировић и Милисављевићев некадашњи сарадник и пријатељ испричао како је Часлав Милисављевић покренуо радио Косовска Митровица.

Подсетио је како је седамдесетих осликавао зидове звечанског такозваног Ћумеза, те како је био део групе која је покушавала тада да организују свој културни живот.

“Осликавао своју душу, али и културу у Звечану и Косовској Митровици” – казао је.

Подсетио је да је Часлав Милисављевић био један од оснивача Сабора културног стваралаштва, ликовних колонија, али и других културних догађаја.

“У свему је предњачио Часлав” – додао је, описујући га као изузетно креативног и великог професионалца.

“Камо среће да ово данас нисмо ни говорили, камо среће да смо наставили да се радујемо, дружимо и да креаирамо нове програме. Велики креативац, велик уметник и велики човек, велики борац за добробит свих нас” – казао је.

Милошевић: Увек је био подршка млађим колегама

Часлава сам упознала тада на 96,5 мегахерца радија Косовска Митровица и свега 10 минута програма на српском језику, ишчекујући читавог дана да чујем тај божанствени глас и научим како се читају вести и како се правилно презентује и говори – казала је некадашња Милисављевићева колегиница, новинарка радија Косовска Митровица, Александра Милошевић.

Подсетила је на подршку којој је пружио током учења новинарског посла, на његов рад у култури, те да је, како је рекла, био и велики поборник помагања СПЦ.

Навела је да је био иницијатор и члан организационог одбора за изградњу храма у родном Србовцу, који би ускоро требало да буде освештан.

“Знао је да похвали, али и да критикује, с правом, нерад и неодговорност. Штитио је интересе новинара, сматрао је да је говор и писмо окосница правилног новинарског израза, па отуда и крилатице по којим ћемо га памтити – не гази ћирилицу и будите чувари радија”.

Сахрана ће се обавити на гробљу у његовом родном Србовцу данас у 13 часова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси