Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Заболе ме за закон или губи се одавде да те више не видимо”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 09. 2022.

Аутор: Веран Матић Извор: Јавни сервис

„Заболе ме за закон или губи се одавде да те више не видимо”

Ово су речи полицајаца у цивилу, упућене Давору Лукачу, новинару Фонета који је, уз уредно показану новинарску легитимацију, пратио акцију привођења и претресања малолетника у близини Председништва Србије, непосредно након шетње у склопу Европрајда.

Пошто је учинио све што је од њега тражено, колега Лукач се позвао на чланове 66. и 67. Закона о полицији, тражећи од полицајаца да се легитимишу и наведу разлог за заустављање и претрес. Узвраћено му је да их „заболе за закон“. Поменута „бол” анонимног полицајца има своју симболику јер је делимична рефлексија стања у домену безбедности и заштите новинара. Притом, Давор Лукач није неискусан и конфликтан и веома је упућен у тематику одбране и унутрашњих послова.

Донекле имам разумевање за тензије током сложених полицијских операција, али морамо бити свесни да постоје процедуре које не могу бити препуштене самовољи појединих органа власти  који умишљају да им је баш све дозвољено. У таквим прилкама, увек се сетим колегиница и колега из мањих средина на које атакују док раде свој посао, а нису Давор Лукач, новинар и сниматељ телевизије Н1 и новинарска екипа агенције Танјуг, којима се то догодило у центру престонице. Деескалацији је помогао гест Вишег јавног тужилаштва у Београду које је дало налог полицији и основним јавним тужилаштвима да одреде задржавање до 48 сати свима који би евентуално извршили напад на новинаре који извештавају са манифестација у Београду. Похвално је што је заменик јавног тужиоца наложио контакт тачки у Првом основном јавном тужилаштву, да у складу са сазнањима из медија, формира предмете у вези сваког напада на новинаре како би се утврдиле локације и испитале све околности напада. Сви оштећени су позвани у тужилаштво ради давања изјаве, прикупљања обавештења и прибављања видео записа.

Дефинисане процедуре на које указује тужилаштво једна су од тековина досадашњег рада Сталне радне групе за безбедност и заштиту новинара. Урађено је много тога што се не истиче у први план због различитих агенди. Имам разумевање за оцену колеге да смо од Радне групе „можда мало више очекивали”. Само бих томе додао да сам свих ових година лично очекивао мало мање саплитања, опструкције, примесе политичке агенде и мало више међусобне солидарности у свим досадашњим фазама борбе коју смо водили и водимо и даље.

Разумљиво је да збуњујуће, дифузне и неусаглашене поруке у вези са безбедношћу медијских радника одвраћају колегинице и колеге у локалу који немају довољно поверења у институте на којима радимо, желећи да им искрено помогнемо. Свестан сам њихове угрожености и неповерења које постоји, делимично и због поступака тужилаштва и правосудних органа. Са друге стране, знам колико је било контрапродуктивно опструирати измене и допуне Кривичног законика које би сигурно предупредиле одбацивање бројних кривичних пријава.

У извештају платформе „Слобода медија – брз одговор“ који су сачинили Европска федерација новинара, Међународни институт за штампу и Европски центар за слободу медија, од 311 забележних случајева кршења слободе медија у првој половини године у Европи, у Србији је нотирано 19 упозоравајућих информација о нападима на новинаре и медијске куће. Да ли је то мало или много треба да судимо према чињеници да је истраживањем обухваћено 29 држава. Колики год да је број, за мене је то довољан мотив за наставак ангажмана у овој области. Уосталом, брзу реакцију полиције у Ковину и заштиту Слободана Дукића, колеге-дописника портала Панчево Си Ти, сматрам једном од тековина нашег залагања и проактивног става унутар Радне групе за безбедност и заштиту новинара. Док год је тако, има смисла ово што радимо.

Ипак, неопходно је да све заинтересоване стране, Републичко јавно тужилаштво (РЈТ), МУП и новинарска удружења уложе додатни напор да се максимално смањи број инцидената, претњи и напада на новинаре, нарочито за време демонстрација, еруптивних протеста, несрећа, у свим случајевима у којима је важно задовољити потребе јавности да буде обавештена, заштите јавног интереса и заштите новинара.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси