Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Репортери без граница: РЕМ да поштује закон приликом доделе пете фреквенције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 09. 2022.

Аутор: Н1 Извор: Цензоловка

Репортери без граница: РЕМ да поштује закон приликом доделе пете фреквенције

Међународна организација Репортери без граница (РСФ) позивала је Регулаторну агенцију за електронске медије (РЕМ) да поштује законске захтеве и заштити право на поуздане, плуралистичке вести и информације приликом доделе нове, пете фреквенције, саопштено је из РСФ

Након много критиковане одлуке Регулаторне агенције за електронске медије (РЕМ) Србије да настави да додељује четири националне ТВ фреквенције провладиним каналима, шеф одељења за Европску унију и Балкан РСФ Павол Салај у саопштењу констатовао је да је "српски медијски пејзаж загађен пропагандом, трговином утицајем и лажним вестима, пошасти која мучи цео Балкан јер се српски ТВ канали емитују и у суседним земљама".

"За право на информисање и медијски плурализам у Србији и шире од виталног је значаја да РЕМ примењује закон који је на снази и додели пету националну фреквенцију медију који може веродостојније да гарантује уређивачку независност и новинарску етику од власника четири постојеће лиценце", оценио је Салај.

У саопштењу РСФ истиче да је "протеклих дана поново наглашена грубост" тих утицајних ТВ канала "и спремност регулатора да игнорише њихове ексцесе".

"Нови пример је резултат вербалног спора на друштвеним мрежама између власника телевизије Пинк Жељка Митровића и српске звезде Јутјубера Богдана Илића. Спор је дошао до врхунца када је Митровић запретио да ће снимити ТВ документарац у коме ће разоткрити његовог критичара, а затим је наставио са својом претњом 8. септембра, кршећи новинарску етику и уређивачку независност емитујући прилог на телевизији Пинк у којем је Јутјубер оптужио за 'кривична дела', 'хомосексуалне праксе', педофилију и ширење сполно преносивих болести.

Осим што је клеветала Илића, телевизија Пинк је прекршила и закон злоупотребом националне фреквенције за задовољење личних интереса свог власника, истиче РСФ, позивајући се на оцене Бироa за друштвена истраживања (БИРОДИ).

У саопштењу с констатује да је то "само последњи пример кршења закона" за којим посежу четири национална ТВ канала Србије "без икаквих санкција регулатора, што доводи у питање њихову независност".

"Једина нада да ће се на националном таласу видети независни ТВ канал сада лежи у обећаној новој петој фреквенцији - дугогодишњем пројекту у Србији - за који ће тендер бити отворен 11. октобра", констатује РСФ.

Та организација указала је нa образложење одлуке РЕМ о претходној обнови лиценце за четири емитера којем је навдено да РЕМ "посебно цени гаранције које су кандидати дали у својим предлозима развоја програма, а које ће помоћи у заштити медијског плурализма".

Истовремено, РЕМ је саопштио да је такође узео у обзир њихов минули рад и њихову економску исплативост.

Репортери без граница истичу и да су "многи критичари одлуке РЕМ, укључују два ТВ каналa којима је одбијена лиценца, Н1 и Нова С", покренули правни спор, између осталог, оптужујући РЕМ "да игнорише обавезу промовисања медијског плурализма", и истичући да сва четири ТВ канала којима су обновљене дозволе "имају сличну политичку линију у свом програму".

Такође, РСФ подсећа да су "две српске невладине организације, Фондација Славко Ћурувија и ЦРТА, упутиле одлуку Управном суду Србије, оптужујући РЕМ да је прекршио члан 28. став 1.3 Збирке правила о минималним условима за пружање медијских услуга", указујући да РЕМ "мора да процени поштовање прописа и новинарских стандарда и медијске етике".

"Овај захтев није могао бити задовољен јер су четири ТВ канала игнорисала упозорења и опомене које је РЕМ изрекао у претходним лиценцама, наводе невладине организације у жалби", констатује РСФ.

Председница УО РЕМ-а Оливера Зекић није одговорила ни на један захтев РСФ за коментар, наглашено је у саопштењу.

У постизборном плану за подршку слободи штампе и поузданости вести и информација у Србији, предложеном прошлог априла, РСФ је позвао новоизабране званичнике у земљи да успоставе законодавни и регулаторни оквир који гарантује независност медија. Између осталог, то значи осигурати да РЕМ буде непристрасан и ефикасан, да националне фреквенције додељује на транспарентан начин, независно од било каквог политичког утицаја, и само медијима који поштују Етички кодекс новинара и узимајући у обзир европске стандарде о професионалним новинарским процедурама, као што је Иницијатива поверења новинара коју је покренуо РСФ.

Србија је рангирана на 79. месту од 180 земаља у Светском индексу слободе медија РСФ за 2022. годину, док је Црна Гора на 63. месту, наводи у саопштењу РСФ.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси