Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ мора да реагује поводом Ловрековићевог филма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 01. 2022.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

РЕМ мора да реагује поводом Ловрековићевог филма

Осим телевизије Пинк, видео урадак “активисте” и новинара Томислава Ловрековића “Мета породица” емитовала је и телевизија Хепи, али и неке локалне ТВ станице у Србији. И поред осуде шире јавности и указивања струке да “документарац” од 20 минута представља класично цртање мета на чело свима који се у њему помињу, а који по мишљењу аутора призивају убиство председника Србије Александра Вучића, реакција Регулаторног тела за електронске медије је изостала, а власник Пинка Жељко Митровић је рекао да ће филм “тек да емитује”.

Подсетимо, без икаквих доказа, Ловрековић набраја медије, новинаре и лидере опозиције који наводно припремају убиство Вучића и чланова његове породице, а све у циљу “да би срушили Србију” јер су, сматра он, “страни плаћеници”.

Саговорници Данаса сматрају да је РЕМ већ требало да реагује на емитовање скандалозног спота, али их, са друге стране, изостанак реакције овог тела превисе не изненађује.

– Наравно да би Савет Регулаторног тела за електронске медије требало да реагује, али прави Савет који озбиљно и непристрасно приступа свом законском послу, али највећи део садашњег састава Савета РЕМ-а је као некаква партијска ћелија СНС-а, која има задатак да обесмисли и Савет и РЕМ и закон, и тако покрије све противзаконите брљотине перјаница режимске пропаганде – Пинка, Хепија, Студија Б… а с друге стране да смерно изршава партиске налоге када су у питању именовања управа јавних сервиса и још штошта – истиче за Данас председник НУНС-а Жељко Бодрожић.

Он додаје да је злоупотреба медија за режимску пропаганду и таргетирање неподобних досегла страшне размере, између осталог, и што РЕМ не ради свој посао.

– Зато Жељко Митровић најављује да ће тај опасни памфлет пуштати још онолико пута, а то значи да ће нас поред политичке порнографије и даље засипати правом порнографијом, насиљем, хистеријом и разним лудостима у ријалитијима, јер му се тако може. Зато ме чуди што није свом новом каналу РЕД дао име РЕМ – закључује Бодрожић.

Потпредседник УНС-а Слободан Ћирић такође истиче за наш лист да би РЕМ требало да реагује поводом овог спота, као и да је УНС то тражио. Наш саговорник каже да је цео филм “окренут наопачке” јер сем произвољних и неаргументованих напада на критичаре режима, у једном делу се тврди и да се део државе и система уротио против председника “и то у држави где једна странка има суверену власт”.

– У вези са оптужбама да један део медија учествује у рушењу државе, и то независни и истраживачки, па их доведете у везу са једном од највећих криминалних група, кажете да су експозитуре страних служби и промотери државног удара… онда би требало да за то имате доказа. Таквих доказа у овој творевини – нема – наглашава наш саговорник.

Све што је представљено у видеу, додаје, представља клевету, позив на линч и цртање мете на челу новинара који се критички односе према власти. Ћирић подсећа да у филму нема доказа, докумената нити изјава сведока, већ појединих цитата са друштвених мрежа који немају везе са таргетираним медијима и новинама.

– Савет РЕМ-а у овом случају има и те како посла, а постоје основи и за неке приватне тужбе. Са овим се мора престати. Говорим и у своје и у име УНС-а. Судбина медијске сцене Србије, уколико се на овај начин наставе обрачуни, доведена је у питање – наглашава Ћирић.

На филм “Мета породица” реаговали су и Репортери без граница, осуђујући опасни покушај да се облати новинарство у јавном интересу и захтевајући од РЕМ-а да позове Пинк на одговорност.

Зекић: Одрадићемо све по процедурама

Упитана да ли ће Регулаторно реаговати поводом емитовања филма „Мета породица, председница Савета РЕМ-а Оливера Зекић каже за Данас да ће ово тело одрадити све по процедурама. - Као што знате, рад РЕМ-а не познаје институт „хитног поступка“, па ће тако бити и овог пута. Стручне службе ће одрадити извештај, а морам да нагласим да ни нас није заобишао нови талас ковида, штавише, десетковани смо. Затим иде ванредна седница, а онда за минимум осам дана (то је прописано Законом о управном поступку) редовна, где се изјашњава пружалац медијских услуга. На основу тог изјашњења, као и извештаја Службе за мониторинг, чланови Савета РЕМ-а доносе одлуку о изрицању евентуалних мера против одређене телевизије. У сваком случају, не бих да прејудицирам, нити да утичем ни на извештај стручне службе, а нарочито не на гласање чланова Савета РЕМ-а – истиче Зекић.

Цвејић: Прилог је скандалозан

Бивши члан Савета РЕМ-а Слободан Цвејић истиче за Данас да би у овом случају РЕМ морао да реагује.- Прилог је скандалозан јер црта мету на челу независних новинара и још неких јавних личности и развија конфликт у друштву. Прекршени су Закон о електронским медијима и Правилник о заштити људских права. РЕМ је у неким сличним ранијим ситуацијама изрицао мере у оваквим случајевима, тако да је ова упадљива тишина у овом случају знак додатне политичке субординације независног регулаторног тела – закључује Цвејић.

 

Коментари (2)

Остави коментар
пон

24.01.

2022.

anonymous [нерегистровани] у 12:21

UNS =NUNS I NDNV

Gospodine Ćiriću,ne znam iz koje redakcije dolazite na ovu časnu funciju ( član sam UNS-a već decenijama, još od sedamdesetih) ,ali Vaša selektivnost u ocenama - stvarno je van profesionalnog,etičkog i moralnog razuma. Vi tražite da se ovom filmu prikazanom na Pinku , posxredstvom Rema, izrekne naka mera. Čitam Vaše izjave u Danasu ,citira Vas i N1, u vezi sa nekim drugim dogadjajima i to je OK,ali Vi, gospodine potredsedničke najstarijeg novinarskog udruženja , ni jednom rečju ne pomenuste ohgrešenje N1 na film "Junaci vremena zlog" u kojoj se vredjaju žrtve Holokausta, koncentracionih logora,i dovodi gospodja Ana Brnabić u vezu sa nacizmom i fašizmom.Moram priznati da je to nešto što nisam mogao očekivati od osobe na takvo važnoj funkciji u UNS-u. Cenim gospodina Brajovića, mnogo je dao za UNS, ali i njegovo ime se vezuje za ovakve selektivne stavove UNS-a. Šta se desi to sa UNS-om.On je isti kao NUNS,NDNV...Bodrožiž, Sejdimović u ovom slučaju je jednako - Ćirić,Živojin Rakočević...Gde nestadoše ona prava novinarska imena na čelu UNS-a kada je UNS bilo udtruženje novinara, a ne stranačka ispostava. Možda ovo nećete objaviti,ali će to biti dokaz licemerja i dvoličnosti. Dragiša Petrović, novinar i publicista, dugogodišnji novinar informativne redakcije Radio Beograda 1

Одговори
пет

14.01.

2022.

anonymous [нерегистровани] у 18:41

ZVANIČAN ILI LIČNI STAV

Izvinite, ko je ovaj gospodin ,potpredsednik UNS-a? Nisam ga čuo da je reagovao kada je emitovan "Vladalac", kada se nekim drugima,kako on kaže, "crta meta"...Itd. Poštujem njegov stav i pravo da ga iskaže,ali on je predstavljen kao potpredsednik UNS-a. Da li to znači da UNS, čiji sam član decenijama (još od vremena kada su članske knjižice bile crne,pa crvene,pa plave) stoji iza ovakvih stavova? Ako je tako, poštovane kolege, to je krajnje neprofesionalno , licemerno, bilo bi sve OK da je osudio i jedne i druge ,a on govori samo o onome što je prikazano poslednje. Zato pporučujem: ne hvala, ovakav UNS nije UNS koji znam godinama i decenijama i koji je imao uravnotežen stav. Ovo je sada NUNS i NDNV.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси