Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отворено писмо Канцеларији повереника за језике и Мисији ОЕБС-а на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2021.

Аутор: gracanicaonline.info Извор: gracanicaonline.info

Отворено писмо Канцеларији повереника за језике и Мисији ОЕБС-а на Косову

После вести да је Канцеларија повереника за језике у сарадњи са Органзацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) доделила награде „Најбоље праксе у примени Закона о употреби језика“ институцијама на Косову, међу којима су Министарство унутрашњих послова и Полиција Косова, редакција портала Грачаница Онлајн упутила је најоштрији протест онима који су донели овакву одлуку и "наградили институције које, осим што не раде свој посао, не поштују законе који се тичу права невећинских заједица, као и Устав Косова"

"Захтевамо да се оваква одлука повуче и да се од стране ОЕБС-а и Канцеларије повереника за језике упути јавно извињење новинарима који извештавају на српском језику, као и грађанима којима албански није матерњи језик и који чак и полицијске записнике за саобраћајне прекршаје добијају на језику већине. Што се тиче Централне изборне комисије и четири награђене општине, немамо коментара.

У текућој години, Министарство унутрашњих послова је медијима послало преко 100 саопштења од којих се на прсте једне руке могу набројати она на српском, другом службеном језику на Косову. Исти је случај и са Полицијом Косова, која и на питања новинара који извештавају на српском језику, одговоре шаље на албанском. За све тврдње, поштована господо из статусно неутралне мисије ОЕБС, чији се представници фотографишу поред “државне заставе Косова” и поштована господо из Канцеларије повереника за језике, поседујемо сијасет примера.

Осим одлуке о наградама, подсећамо да позивница за догађај на коме су награде додељене, није послата свим медијима, нити од стране Канцеларије повереника, нити од стране Мисије ОЕБС-а, тако да сви заинтересовани нису имали прилике да поставе питање, шта су били критеријуми за додељивање ове награде.

Како преносе медији који су били на догађају, шеф мисије ОЕБС на Косову, Мајкл Девенпорт је изјавио да је вишејезичност од огромног значаја за Косово. То мислимо и ми и зато вам се обраћамо", саопштила је радакција  портала Грачаница oнлајн у писму. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси