Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тематски дијалог: Статус новинара и егзистенцијални страх највећи цензор
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2021.

Аутор: Бета Извор: Бета

Тематски дијалог: Статус новинара и егзистенцијални страх највећи цензор

Положај новинара у Србији је изузетно тежак, страх за опстанак је највећи цензор, а од државе се не може очекивати да учини нешто да се ситуација промени, чуло се у Београду од учесника тематског дијалога "Како до достојанственог рада у медијима и одговорног новинарства"

"Можемо водити безброј дијалога и законе довести до савршенства, али неће бити промене док су једни власници заштићени и повлашћени а други тлачени", рекао је председник Незвисног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић у Палати Србија на скупу у организацији Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Бодрожић је указао да је поготово тешко мањим власницима који се усуде да критикују власт или преносе опозиционе ставове, због чега се нађу на удару државе која им онемогућава да раде.

"Долазим на дијалог да бих саопштио шта се дешава а не зато што верујем да ће држава учинити нешто да се ситуација поправи. Неће бити боље док сви не будемо једнаки пред законом", рекао је Бодрожић, наводећи да су се власници неких најмоћнијих телевизија на исти начин одоносили према својим запосленима, али смо "сад дошли до критичне фазе".

Према његовим речима, да би се обезбедио бољи радно правни статус новинара и других медијских професионалаца потребно је потписивање гранског колективног уговора који би им гарантовао услове рада.

Неопходно је и оснажити новинаре да се синдикално организују, обезбедити им едукацију о њиховим правима, обезбедити већу независност новинара од власника и менаџмента, посебну заштиту новинара у локалним медијима од притисака, имати ефикасније инспекције које би реаговале кад се крше права новинара.

"Како се данас упошљавају новинари - краткорочно, брзо и без заштите, како би се власник обезбедио од евентуалних губитака", нагласио је Бодрожић, наводећи да многи раде хонорарно или на "црно".

Председница Синдиката новинара Србије (СИНОС) Драгана Чабаркапа је истакла да се свакодневно говори о слободи медија али се ћути о слободи новинара, о њиховој егзистенцијалној и економској угрожености.

Она је рекла да је положај новинара изузетно тежак, наводећи податке о броју фриленсера, новинара бер сталног радног односа, примораних да се ангажују на два посла истовремено да би преживели, уз лоше услове рада.

Према њеним речима, са приватизацијом медија, многи од нових власника користе те медије за сопствену промоцију а не у јавном интересу.

Председник Извршног одбора Удружења новинара Србије (УНС) Слободан Радичевић је истакао да је проблем изразито лошег социјално-економског положаја новинара нарочито видљив у локалним срединама, а управо је ту много новинара и медија.

"Проблема је много, поред угрожавања медијских слобода и независног новинарства, проблема безбедности и лошег економског статуса, истакао бих један нови облик нејединства или чак раздора медју медијима. Чини ми се да се налазимо у периоду кад нам је медијска сцена јасно подељена на власт и опозицију, нема средине, што значи мање објективности", рекао је Радичевић.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић је истакла да су новинари за њу "краљеви  без којих нема демократије ни у једном друштву, па тако ни у Србији, али да без елементарне сигурности и поштовања за новинаре није тај посао могуће радити".

"У заједничком нам је интересу да се то исправи, зато и овај дијалог, да се то мења", рекла је Чомић, чије је министарство организатор дијалога на иницијативу  Синоса.

Заменик генералног секрета Међународне федерације новинара Џереми Дир је у видео обраћању рекао да су га новинари Србије упознали са проблемима које имају у раду, а заменица шефа Мисије ОЕБС Сара Груен је истакла да несигуран положај новинара утиче на њихов рад и квалитет информисања грађана, од чега зависи и какве одлуке они доносе.

У дијалогу су учествовале и државна секретарка министарства за рад, запошљавање, бирачка и социјална питања Стана Божовић и посебна саветница министарства културе и информисања Гордана Предић, које су рекле да држава настоји да побољша положај новинара кроз законодавне активности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси