Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Синдикат слога РТС и Синдикат новинара РТС: Крајње време да се реагује на све горе међуљудске и професионалне односе у РТС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2021.

Аутор: Данас Извор: Данас

Синдикат слога РТС и Синдикат новинара РТС: Крајње време да се реагује на све горе међуљудске и професионалне односе у РТС-у

На заједничком састанку два синдиката закључено је да је крајње време да се реагује на све горе међуљудске и професионалне односе у нашој кући. Ситуацију додатно компликују погоршани технички и продукциони услови за рад. У свакодневном раду сусрећемо се са многобројним проблемима чије се последице виде на екрану, навели су Синдикат слога РТС и Синдикат новинара РТС у заједничком саопштењу

Синдикати у саопштењу наводе да је неопходно утврдити ко даје легитимитет аудио-визуелном идентитету РТС-а. Недопустиво је појављивање неспремних људи на програмима Јавног сервиса. Они постављају питање ко је одговоран за одлазак искусних, препознатљивих професионалаца.

Такође наводе и да је потребно поновно формирање едукативног центра РТС-а за обуку талентованих кадрова, као и реаговање на све веће незадовољство радника који се жале на мобинг, недоступност и дистанцирање непосредних руководилаца.

Додатно истичу да треба „да се хитно исплате тзв .,,КОВИД паре“ запосленима који су радили, и даље раде, у условима пандемије. Такође, питамо: зашто се не исплаћује пун износ за рад у таквим условима загарантован колективним уговором?“

Потребно је, према саопштењу ова два синтиката, урадити систематизацију у складу са потребама куће и утврдити транспарентан и јасан систем награђивања, тзв. варијабилама и висином коефицијената.

Коначно, наводе да је потребно решити статус хонорарних сарадника који су у телевизији дуже од 5 година, а поднели су велики терет рада у условима пандемије и утврдити бројно стање чланства у репрезентативним синдикатима РТС-а.

С обзиром на све веће ангажовање дописничке мреже у свим програмима истичу да треба хитно обновити техничке и кадровске капацитете у нашим дописништвима и сматрају да је потребан хитан разговор са генералним директором и председником Управног одбора РТС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси