Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕУ оснива "европску новинску редакцију"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2021.

Аутор: Танјуг Извор: РТС

ЕУ оснива "европску новинску редакцију"

Потпредседница Европске комисије Вера Јурова и европски комесар Тијери Бретон представили су планове за медијска правила широм ЕУ на Форуму европских новинских медија, најавивши средства ЕУ за оснивање "европске редакције" која ће окупити 16 новинских агенција, међу којима и агенција Танјуг

Тијери Бретон рекао је да ће прва европска редакција омогућити новинарима да заједно извештавају о ЕУ, као и подстиче дух сарадње.

Навео је да је уверен да се тим пројектом јача европски информациони простор и повећава грађанима приступ висококвалитетним информацијама.

Према подацима Европске комисије из средстава за подстицај пројекта биће понуђени и курсеви, као и вишејезични сајт са изабраним текстовима новинских агенција о темама везаним за ЕУ.

У тај пројекат, под координацијом немачке агенције ДПА, укључене су новинске агенције АФП (Француска), АНСА (Италија), Ađerpres (Румунија), АПА (Аустрија), АТА (Албанија), Белга (Белгија), БТА ( Бугарска), ЕФЕ (Шпанија), Еуропа Прес (Шпанија), ФЕНА (Босна и Херцеговина), ХИНА (Хрватска), МИА (Северна Македонија), СТА (Словенија), Тањуг (Србија) и ТАСР (Словачка).

Примена пројекта почеће у јануару, а очекује се да ће интегрисана редакција почети са радом средином идуће године.

Пројекат је изабран након отвореног позива за достављање предлога у вредности од 1,76 милиона евра.

Председник Асоцијације европских агенција (ЕАНА) и директор аустријске агенције АПА Клеменс Пиг истакао је да се ради о пројекту који треба да појача извештавање ЕУ.

Нагласио је да су модели сарадње у медијима све важнији.

"Када 16 новинских агенција из 15 земаља у Бриселу користе заједно редакцију, са својим националним гледиштима на Европу, од тога профитирају сви. Захваљујући тим умрежавањем расте новинарски квалитет", истакао је директор ДПА Петер Крош.

Додао је да је у овом пројекту посебно важно што су сви партнери изразили приврженост слободном и независном новинарству.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси