Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Информер прекршио Кодекс пишући о непостојећем писму Хубера о Данасу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 11. 2021.

Аутор: Тамара Ђорђевић Извор: Данас

Информер прекршио Кодекс пишући о непостојећем писму Хубера о Данасу

Комисија за жалбе Савета за штампу је на седници, која је одржана у четвртак 25. новембра, утврдила да је таблоид Информер прекршио Кодекс новинара Србије.

Драгољуб Петровић, уредник дневног листа Данас, поднео је жалбу на текст Информера у коме се, између осталог, цитира Иштван Каић који каже да је један од оснивача листа Данас, Здравко Хубер, у отвореном писму критиковао садашњу Данасову уређивачку политику.

Петровић је у жалби указао на то да отворено писмо Хубера не постоји и да никада није објављено, односно да су прекршене тачке 1 и 2 Одељка Новинарска пажња, као и тачка 1 Одељка Истинитост извештавања Кодекса новинара Србије.

Како је Гордана Новаковић (генерална секретарка Савета) истакла на почетку седнице, редакција Информера није одговорила на ову жалбу. Зорица Вишњић је потом изјавила да је због тога Савет био приморан да контактира Хубера.

Новаковић се надовезала и истакла да је одговор Хубера на питање да ли је написао отворено писмо био негативан.

– Хубер је рекао да није написао отворено писмо, али да му је познато да је један таблоид злоупотребио, односно интерпретирао нешто што је он у Данасу објавио поводом годишњице смрти другог оснивача Данаса. Хубер је нагласио да ничега у том тексту није било што би могло да се разуме овако како Иштван Каиш то говори, казала је Новаковић.

Новинарка Тамара Скрозза додала је да је ствар потпуно јасна, те да се расправља о виртуелном, измишљеном писму на измишљену тему и да јој је потпуно јасно зашто се Петровић жалио.

Јелена Петковић се сложила и рекла да одговор Здравка Хубера потврђује да је текст из Информера нетачан и да су прекшена поменута два поглавља.

Златко Чобовић такође је оценио да је Кодекс несумњиво прекршен.

– Било би професионално, ако уопште може да се говори о професионалности када је овај медиј у питању с обзиром на бројна претходна кршења кодекса, да провери не само да ли постоји то отворено писмо, где и када је објављено, већ и да се обрати директно Хуберу. Нису се ни то потрудили, тако да мислим да ово јесте прекршај Кодекса, закључио је Чобовић.

Да су прекршене одредбе Одељка 1 и Одељка 5 Кодекса новинара Србије гласало је 8 од 11 чланова Комисије за жалбе Савета за штампу.

Из расправе о предмету били су изузети Бојан Цвејић и Јелка Јовановић јер раде у Данасу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси