Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Жељку Марковићу уручена награда „Милутин Ускоковић“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 10. 2021.

Аутор: Данас Извор: Данас

Жељку Марковићу уручена награда „Милутин Ускоковић“

Жељку Марковићу, новинару, књижевнику, публицисти и члану УНС-а из Новог Сада, додељена је прва награда на књижевном конкурсу „Милутин Ускоковић“ за најбољу необјављену савремену приповетку на српском језику у 2020. години

Марковић је награђен за причу Обични људи, а признање му је уручено у Народној библиотеци Ужице, која је тај конкурс расписала 28.пут.

Друга награда је припала Бојану Кривокапићу, такође из Новог Сада, за причу Нежне шаке фра Бартола, а трећа – Маријани Чанак из Новог Жедника за приповетку Воз за Нови Сад.

На конкурсу је приспело више од шездесет приповедака четрдесетак аутора из Србије и земаља региона, а о наградама је одлучивао жири – проф. др Гојко Тешић, проф. др Љиљана Костић и проф. др Славко Петаковић.

Првонаграђени Жељко Марковић је раније, на истом конкурсу, када је први пут конкурисао, био награђен трећом наградом и објаснио да повремено шаље радове на конкурсе, сматрајући да су они „провера стваралачке кондиције писца“.

„Награда „Милутин Ускоковић“ припада значајнијим књижевним наградама и заиста сам њоме почаствован, јер носи име значајног, интересантног и занимљивог писца“, казао је Марковић који је објавио више од двадесет књига документарно-књижевног жанра, романа и збирки прича.

Награђена прича „Обични људи“, како је навео, припада циклусу документарно-књижевног жанра, „којим жели да оживи грађанску и индустријску цивилизацију која је постојала, безмало, 200 година у његовом родном Врднику, на Фрушкој гори“.

„Комбиновањем књижевности и документарности могу се постићи врло убојити пробоји у стварност, у истину, дакле – у живот. Мене, пре свега, занима живот, конкретан човек“, објаснио је Марковић.

Наводећи да је у Врднику, од 1804. до 1969. године, постојао један од највећих европских рудника угља, каже да су у њему радили људи из целе Европе, те да су на том малом простору, у рударским колонијама, живели припадници чак двадесет шест нација.

„Њихови потомци и данас живе са нама, што је ексклузивно и за Војводну која је, иначе, позната као вишенационална средина. Заправо, Врдник је са својих око 4.500 становника, по националној разноврсности на тако малом простору био преседан и у бившој Југославији, а у Србији је сада апсолутно на првом месту“, казао је лауреат, након синоћњег уручења награде у ужичкој библиотеци.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси