Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мрежа Safe Journalist осудила нападе, од полиције Косова тражи да штити новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 10. 2021.

Аутор: Н1 Извор: Н1

Мрежа Safe Journalist осудила нападе, од полиције Косова тражи да штити новинаре

Мрежа SafeJournalists осудила је напад и ометање рада српских и албанских новинара у Косовској Митровици и позвала косовску полицију да им осигура безбедност како би несметано могли да обављају свој посао, објавило је Независно удуржење новинара Србије (НУНС)

Та мрежа је од косовске полиције затражила да заштите новинаре током неких наредних протеста и спрече нове инциденте, навео је НУНС.

Мрежа СафеЈоурналистс је истакла да ће о овом случају обавестити све релевантне домаће и међународне актере, те истакла да је сваки напад на новинаре и напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Додаје се да су "нереди почели на северу Косова, у (северној Косовској) Митровици док је полицијска јединица из Приштине изводила операцију спречавања шверца".

"Током сукоба између грађана и полиције, новинари из медија КоССев, Т7, Клан Косова, РТВ Дукагјини, АТВ и Канала 10 нападнути су и ометани приликом обављања новинарског рада", наводи се у саопштењу.

Наведено је да су демонстранти у неколико наврата прилазили новинару портала КоССев Ивану Митићу и покушавали да га спрече да снима догађаје на улицама. Додаје се да су га питали зашто снима и запретили да ће избрисати снимке и да ће му одузети телефон.

Наводи се да је, према извештајима, неколико новинара различитих албанских медија нападнуто у Северној Митровици.

Додаје се да се други инцидент догодио на путу према Лепосавићу, где су демонстранти јурили новинаре аутомобилима.

Митић је рекао да је у једном тренутку био окружен маскираним демонстрантима, који су од њега тражили да избрише видео записе.

"Није било физичког контакта, али друге колеге ми кажу да су и они имали непријатна искуства са демонстрантима", рекао је он.

Новинар медија Т7, Клиримтар Морина је рекао да је ситуација "одраз онога што грађани мисле о новинарима и медијима". Према његовим речима, окружење за обављање новинарског посла је сурово, а то је данас био доказ.

Председник Управног одбора Удружења новинара Косова, (УНК) Ксемајл Рекса је рекао да је "УНК узнемирено оним кроз шта су колеге данас морале да прођу".

"Извештавање о немирима и напетостима на северу Косова увек је тешко, али данас су локални демонстранти напали и извршили притисак на новинаре, репортере и медије и на албанском и на српском језику", рекао је он.

Додао је да је УНК, "пошто су њихови животи били угрожени у време извештавања, звао косовску полицију да их заштити.

"УНК је у контакту са властима, како би се новинарима обезбедило безбедно окружење за обављање њиховог посла", рекао је он. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси