Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заштита за новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 09. 2021.

Аутор: В.Ц.С. Извор: Вечерње новости

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ РАДИ НА ИЗМЕНИ КРИВИЧНОГ ЗАКОНИКА

Заштита за новинаре

РАДНА група Министарства правде почела је да ради на изменама и допунама Кривичног законика о делима која се односе на заштиту и безбедност новинара. Полазну основу даће анализа проф. др Зорана Стојановића у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији, коју је Радна група за безбедност и заштиту новинара, са премијерком Аном Брнабић на челу, проследила Министарству.

Према овом предлогу, примена силе или претња новинару да неку информацију објави или не објави могла би се кажњавати затвором до три године. Затвором до годину дана казнио би се онај ко неовлашћено спречи или омета објављивање информације од јавног значаја, или ко због објављивања такве информације вређањем, злостављањем или безобзирним понашањем значајније угрози спокојство лица које је информацију објавило. Ако то учини службено лице, сугерише се опет казна до три године.

Најављене измене поздравио је Веран Матић, члан Радне групе за безбедност и заштиту новинара, која већ пола године ради у крњем саставу. Он је позвао на договор државе и НВО сектора.

- Имам искрену вољу за побољшањем постојећег стања са настојањем да и даље учествујем у Радној групи - навео је Матић.

- Свестан сам и да постоје другачија радикална поимања активизма, која позивају на ускраћивање легитимитета властима. Идеје о "заједничком антирежимском деловању невладиног сектора, професионалних медија и новинарских и медијских удружења, по угледу на деведесете" није нова. Као  непосредни актер и суорганизатор, нисам сигуран да је контекст упоредив.

Радну групу за безбедност новинара напустили су НУНС, Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија и "Локал прес", у марту.

ПРЕМА предлогу професора Стојановића, иза решетака до годину дана могли би да се нађу не само они који прете да ће напасти нечији живот или тело, већ и да ће напасти на његову или имовину веће вредности њему блиског лица.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси