Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Једна од последњих великих југословенских легенди"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 08. 2021.

Извор: б92.нет/ УНС

"Једна од последњих великих југословенских легенди"

Одлазак Мирослава Лазанског је одлазак једне од последњих великих југословенских легенди, каже новинарка Љиљана Смајловић.

Додаје да је Лазански био Југословен свим срцем, као што је и Србију волео свим срцем.

"Он је био сарадник каквог сте само могли пожелети, не само зато што је познавао област којом се бавио можда боље од неких који су командовали том облашћу и што је имао изванредне изворе и контакте које је стекао у деценијама када више нема новинара који су имали приступ изворима и местима на којима је био Лазански", рекла је Смајловићева за Танјуг.

Како је додала, Лазански није припадао "белом усијању", које је захватило новинарство последњих деценија. Навела је да Лазански није био човек ресантимана, реваншизма и личних обрачуна, као и да се никада није користио ad hominem аргументима, већ само познавањем области и својим разумевањем геополитичке ситуације.

"Мислим да су му тешко падали неки испод појаса ударци које је примао, али он се према људима није одређивао у односу на то које су политичке оријентације. Био је веома колегијалан, спреман да помогне сваком младом колеги", рекла је Љиљана Смајловић.

Додала је да је Лазански имао "дечачку љубав према животу", да је волео да живи и ради оно што је радио, те да је живео оно у шта је веровао и волео.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

06.08.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 11:02

То могу само великани

Мирослав Лазански је био један од ретких новинара који се одржао у медијима а да није био члан “независних” синдиката, насталих у Србији почетком деведесетих, договором Слободана Милошевића са Џорџом Сорошем. После петооктобарског пуча 2000. извршена је “сеча кнезова” у редакцијама широм Србије. Читавој плејади најбољих новинара забрањено је да пишу, многи су и отпуштени. Они који су некако сачували радно место а нису били “демократски оријентисани” по Сорошовом моделу, све време су вређани, углавном по аустроугарском начину сатанизације Срба за време Првог светског рата. Комесари деска забрањивали су редакцији да се многим легендама српског новинарства обраћају са “колега”, иако код њих ни почетници нису могли да буду. Мирослав Лазански је био исувише велики да би се Сорошови кадрови усудили да против њега нешто озбиљније предузму.
.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси