Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Седнице Већа и битне одлуке у Нишу већ дуго без новинара и јавности, Сотировски каже да се састају телефонски
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 07. 2021.

Аутор: Тамара Тасић / Јужне вести

Седнице Већа и битне одлуке у Нишу већ дуго без новинара и јавности, Сотировски каже да се састају телефонски

Последњи позив за седницу Градског већа новинари су добили 2. јуна, а након тога је било још њих 10 - затворених за новинаре. Затворено је било и пре 2. јуна, а на питање зашто медији не добијају позиве, градоначелница Ниша Драгана Сотировски одговара да су у питању хитне телефонске седнице.

У Пословнику о раду Већа пише да је то могуће само у изузетним, у нарочито оправданим и хитним случајевима, а Сотировски као један од разлога такве организације наводи годишње одморе појединих већника.

Могућност да након усвајања предлога на седницама Градског већа узму изјаве и поставе питања, новинари у Нишу су последњи пут имали пре месец и по дана.

Од тада је број заседања био двоцифрен, а то су медији могли да сазнају једино преко званичног сајта Града, јер им ниједан позив није упућен. Тако су многе теме од јавног интереса остале недоречене, јер су на сајту доступна углавном штура и бирократска решења.

Градоначелница објашњава да се новинари не позивају јер су седнице хитне и телефонске.

Када су телефонске седнице, а то су углавном хитне седнице, онда се новинари не позивају. Иначе, ви сте позивани редовно и колико знам редовно долазите, обично уочи Скупштине – наводи она.

Када је Градско веће са много важних тачака каже да се тада „седма сила“ позива.

Углавном телефонске седнице, зато што се радило о хитности и углавном су једна или евентуално две тачке, то су обично тачке које се тичу функцонисања комуналних предузећа за неке хитне ствари, тако да дакле та врста организације је управо због летње паузе и због годишњих одмора организована другачије – додаје Сотировски.

Међутим, на многим седницама на које медији нису позивани, било је и више од 10 тачака, а теме су биле много више од пуког функционисања предузећа.

План капиталних инвестиција Града Ниша за период од 2021. до 2024, систематизација и организација радних места у Градској управи, конкурси за начелнице Градске управе, нови директори јавно-комуналних предузеа Наиссус и Медиана, финансирање нишких спортских клубова, као и задуживање Медиане 740.000 евра – само су неке од тачака које су усвојене на седницама без присуства новинара.

Такође, одавно су прописани и разлози када градоначелник може да сазива телефонске седнице. У Пословнику о раду нишког Градског већа јасно пише – у изузетним, у нарочито оправданим и хитним случајевима.

Изузетно, у нарочито оправданим и хитним случајевима, Градоначелник може одлучити да се седница Већа сазове и одржи телефонским путем, у ком случају чланови Већа гласају на исти начин. Члан Већа је у обавези да обавести Градоначелника, о разлозима одсуства са седнице – пише у Пословнику.

И поред летње паузе, када нема сазивања Скупштине, градоначелница наводи да Градско веће ради. Тако је последња седница, према информацијама са сајта, одржана 12. јула, такође телефонски.

Поједини већници су на годишњем одмору, али не значи да они не могу да се јаве или да учествују у свему томе – истиче она.

Општинска и градска већа у другим местима на југу Србије одавно своје држе иза затворених врата. Тако је у Сврљигу и Прокупљу, а новинаре Јужних вести не позивају ни у Пироту. Са друге стране, медијима у Лесковцу редовно стижу званични позиви за седнице Већа и они могу да присуствују.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси