Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Петер Р. де Фрис: Новинар који је одбио да клечи, истраживао је најтеже злочине и помагао сведоцима и жртвама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2021.

Аутор: Даница Ђокић и Нина Хендрикс (Холандија) / Цензоловка

Петер Р. де Фрис: Новинар који је одбио да клечи, истраживао је најтеже злочине и помагао сведоцима и жртвама

Један од најхрабријих европских новинара преминуо је пошто је на њега пуцано у Амстердаму. Медији његовог убицу доводе у везу са шефом нарко-картела. Породица новинара наставила је његову животну мисију да помаже у разоткривању злочина – док је био у болници, прикупљено је милион евра за помоћ у расветљавању нестанка једне Холанђанке

Холандски новинар Петер Р. де Фрис (64), који је деценијама јавност упознавао са неким од најопаснијих европских криминалних кланова и учествовао у разоткривању бројних злочина, преминуо је јуче, девет дана након што је у њега пуцано испред телевизијског студија у коме је те вечери гостовао.

У њега је 6. јула пуцано после гостовања у једној телевизијској емисији. Новинар је погођен са пет метака, од којих га је један ранио у главу, после чега је у тешком стању превезен у болницу.

Веза убице са шефом нарко-картела

Петер Р. де Фрис, који је због храбрости и доследности био веома поштован у својој земљи, упорно је истраживао организоване криминалне групе упркос претњама које је добијао. Како наводе холандски медији, постоје озбиљне индиције које осумњиченог за напад на де Фриса, ухапшеног непосредно после злочина, повезују са једним од највећих нарко-босова у Европи Ридоуаном Тахијем, за кога је и сам Де Фрис рекао да је на његовој листи за одстрел.

Наиме, медији наводе да је осумњичени пуцач рођак блиског Тахијевог пријатеља и сарадника. Уз то, убиство де Фриса се уклапа у образац ранијих убиства које полиција приписује Тахијевој злочиначкој организацији.

Као мотив се најчешће помиње судски процес, познат под именом „Маренго“, који се води против Тахија. Новинар Петер Р. де Фрис био је саветник Набила Б., кључног сведока у том процесу. Неколико година раније убијени су брат и један адвокат Набила Б.

У истрази о нападу на Де Фриса саслушано је на десетине сведока, анализирани су и снимци надзорних камера. Само сат времена после напада полиција је ухапсила тројицу осумњичених, од којих је један пуштен дан касније.

У притвору су се нашли Делан Г. (21) из Ротердама, за кога се сумња да је пуцао, и 35-годишњи Пољак који се сумњичи да је возио аутомобил приликом бекства са места злочина.

На основу разговора са породицом Делана Г, Де Телеграф наводи да је осумњиченом било понуђено 150.000 евра за извршење убиства. Чланови породице Делана Г. рекли су холандским медијима да су запрепашћени овим случајем.

Јавно тужилаштво у Холандији повезује напад на Де Фриса са организованим криминалом, али полиција још увек не жели да износи детаљне информације у вези са овим случајем.

Неколико дана након што је пуцано у Де Фриса, отказано је снимање у студију РТЛ Боулевард због страха од напада. До полиције су, наиме, дошле информације да у холандском подземљу влада незадовољство због извештавања медија о злочину и сваљивања кривице на Тахија, те да постоји могућност напада на студио ракетним бацачем или аутоматским оружјем.

Подршка сведоцима и жртвама

Петер Р. де Фрис био је један од најпопуларнијих истраживачких новинара у Холандији и радио је на више од

500 случајева убистава. Писао је и о отмици магната пивске индустрије Фредија Хејнекена, учествовао у раскринкавању тајних контаката у краљевској породици и радио на разоткривању злочина шефова холандског подземља.

Де Фрису су претили неки од највећих криминалаца у Холандији, међу којима је и Вилем Холедер, отмичар Хејнекена.

Де Фрис не само да је истраживао организовани криминал и нерешене случајеве тешких злочина већ је организовао и подршку породицама жртава криминала.

Последње што је покренуо у вези са тим била је кампања прикупљања новца за помоћ у откривању информација о Холанђанки Тањи Гроен, која је нестала после студентске журке 1993. године, када је имала 18 година.

Де Фрис је желео да прикупи милион евра за фонд из ког ће се новац давати онима који имају важне информације о овом случају.

Док је новинар био у болници, његова породица је, уз подршку холандских медија, наставила кампању прикупљања новца у жељи да оствари Де Фрисов сан. Новац је прикупљен дан пре него што је новинар преминуо.

Де Фрис је и пре тога радио на решавању случајева убистава која никад нису расветљена. Његова емисија „Петер Р. де Вриес: Цриме Репортер“ имала је пресудну улогу у решавању више од 10 убистава током 17 година емитовања.

Епизода о случају Натали Холивеј, у којој је за њен нестанак оптужио Јорана ван дер Слота, била је најгледанија у Холандији, изузимајући преносе спортских утакмица. За ово истраживање Де Фрис је добио и награду Еми, која је у телевизијској индустрији еквивалент Оскару.

Де Фрис је био човек на кога су жртве криминалаца или они који су помагали у расветљавању злочина могли да се ослоне. Између осталог, и зато га је премијер Холандије Марк Руте после рањавања назвао „националним херојем“.

Холандски краљ Вилијем Александер прошле недеље је овај случај окарактерисао као „напад на новинарство, камен темељац државе, а тиме и напад на владавину закона“.

Иако је током живота добијао претње, и поред тога што су убијани људи који су заједно с њима радили на разоткривању злочина, Петер Р. де Фрис није желео да има обезбеђење.

У једном интервјуу је рекао: „Ако имате полицију са своје леве и десне стране, неко и даље може да вас упуца спреда.“

Де Фрис ће остати запамћен као храбар, доследан и поштен новинар, борац за правду и један од кључних актера у решавању великих случајева холандског и европског подземља.

Остао је до краја живота веран девизи коју је често истицао у јавним наступима: „На коленима никада нећемо бити слободни“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси