Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо сатиричар и писац Зоран Станојевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2021.

Извор: РТС

Преминуо сатиричар и писац Зоран Станојевић

Сатиричар, писац за децу, новинар, радио-водитељ и преводилац Зоран Станојевић преминуо је 11. јуна у Београду, у 79. години, саопштио је Београдски афористичарски круг.

Зоран Станојевић је рођен у Београду 1942. године, а са енглеског језика превео је бројна дела међу којима и култну Толкинову трилогију "Господара прстенова".

Од 1977. године Станојевић је објавио стотине хумористичко-сатиричних прича у листовима и часописима: Етна, Јеж, Сатирикон, Новост, Око, Нин, Политика, Борба, Данга и другим.

Аутор је двадесетак књига и заступљен је у многим антологијама, а написао је шездесетак драма, од којих је трећина награђена на анонимним радио конкурсима.

Радио драме су му игране на свим већим радио станицама у Југославији, а петнаестак је преведено и играно у Шведској, Немачкој, Аустрији и Белгији.

На Радио Београду је био новинар и водитељ, а од 1965. године је реализовао око четири хиљаде сати "живог" радијског програма, међу којима и емисије "Време радозналости", "Клуб два", "Омниологија", а био је и дописник Радио Београда 2 из Немачке.

Станојевић је добитник награде "Невен" за најбоље остварење за децу; "Змајеве награде", за допринос књижевности за децу; Златне значке Културно-просветне заједнице Србије; Златног микрофона Радио Београда и награде Београдског афористичарског круга за укупан допринос српској сатири.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси