Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОЕБС: Страним медијима и дописницима обезбедити несметано обављање посла
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 05. 2021.

Аутор: Бета Извор: Данас

ОЕБС: Страним медијима и дописницима обезбедити несметано обављање посла

Обавеза свих држава чланица ОЕБС је да омогуће новинарима страних медија и дописницима да обављају свој посао слободно и безбедно, саопштила је данас представница ОЕБС-а за слободу медија Тереза Рибеиро.

Она је поводом Светског дана слободе медија истакла да је последњих година забележен забрињавајући број случајева у којима су страни медији у појединим државама ометани у обављању свог посла.

Ова опструктивна владина пракса варира од постављања додатних административних захтева новинарима који раде за стране редакције и стварања неповољног, понекад чак и непријатељског, окружења према тим медијима, до изрицања економских санкција или чак потпуног блокирања или забране рада таквим медијским кућама.

Такве рестриктивне мере имају исти штетан ефекат: смањење медијског плурализма и безбедности у региону ОЕБС-а и нарушавање сарадње и пријатељских односа међу државама.

Слобода медија зависи од медијског плурализма, са различитим ставовима, што укључује слободу обављања новинарског посла у инострантсву „што се такође сматра пресудним за јачање поверења и сарадње у региону ОЕБС-а“, навела је Рибеиро.

„Будући да новинари и медији играју кључну улогу у пружању информација од којих сви зависимо у нашим демократским друштвима, најважније је да они имају могућност да извештавају, прикупљају и преносе информације без обзира на границе“, закључила је представница ОЕБС за слободу медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси