Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Може ли Трамп поново на Фејсбук – коначна одлука у среду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 05. 2021.

Аутор: РТС, CNN.COM Извор: РТС

Може ли Трамп поново на Фејсбук – коначна одлука у среду

Надзорни одбор "Фејсбука" је саопштио да ће у среду донети дуго очекивану одлуку о судбини налогâ бившег председника САД Доналда Трампа на друштвеним мрежама те компаније.

Наведено је да је "Фејсбуков" одбор примио више од 9.000 јавних одговора који се тичу суспензије налога Доналда Трампа на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм на неодређено време.

Трампов налог на Фејсбуку суспендован је, након упада демонстранта у зграду Конгреса у Вашингтону 6. јануара, а доношење коначне одлуке је пребачено на надзорни одбор, који је независно тело и може да промени одлуке које се тичу налога на друштвеним мрежама.

Трамп је са Фејсбука и Инстаграма суспендован на "неодређено време" дан након упада његових присталица у Конгрес које су желеле да преокрену изборни резултат, преноси Си-Ен-Ен. Сличне кораке су предузели и Твитер и Јутјуб, због, како су навели, ризика од подстицања насиља.

"Верујемо да је ризик да дозволимо председнику да настави са коришћењем наших услуга током овог периода једнотавно превелик", навео је тада директор компаније "Фејсбук" Марк Закерберг.

Из компаније "Фејсбук" су још у јануару затражили од надзорног одбора да донесе коначну одлуку о Трамповој суспензији и навели су да је важно да о томе одлучује независно тело.

Коментари (3)

Остави коментар
сре

05.05.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 19:56

Пропорционалан одговор

Доналд Трамп je данас изјавио да су акције Фејсбука, Твитера и Гугла „тотална срамота” и да би технолошке компаније требало да плате политичку цену. „Оно што су Фејсбук, Твитер и Гугл учинили је тотална срамота и срамота за нашу земљу”, навео је Трамп у изјави оптужујући компаније за кршење његових права на слободу говора.
„Ове корумпиране компаније за друштвене медије морају да плате политичку цену и никада им се више не сме дозволити да униште и десеткују наш изборни процес”, поручио је Трамп. Да подсетимо, Надзорни одбор Фејсбука је данас подржао одлуку о суспензији налога бившег америчког председника, али је саопштио да је суспензија на "неодређено време" била погрешна. Из Одбора су навели да би Фејсбук требало да пронађе "пропорционалан одговор" који је у складу са правилима која се примењују на друге кориснике платформе, те да Фејсбук мора да заврши ревизију у року од шест месеци.

Одговори
сре

05.05.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 18:07

Потврђена забрана

Надзорни одбор Фејсбука одлучио је данас да подржи одлуку управе о забрани бившем председнику САД Доналду Трампу да објављује поруке на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм. Одбор је додао да није прикладно да Фејсбук трајно санкционише Трампа и да би управа требало да преиспита одлуку донету 7. јануара о забрани.
Надзорни одбор, чије су одлуке обавезујуће, навео је да је Трамп својим коментарима 6. јануара, на дан нереда на Капитол хилу у Вашингтону „створио окружење са могућим озбиљним ризиком за избијање насиља”, преноси Бета. „У тренутку објављивања Трампових порука, постојао је јасан и непосредан ризик од наношења штете и његове речи подршке онима који су умешани у нереде легитимисали су њихове насилне акције”, навео је надзорни одбор Фејсбука.

Одговори
сре

05.05.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 15:35

Са стола Доналда Трампа

Бивши амерички председник Доналд Трамп покренуо је ових дана платформу где може да поставља поруке које други могу да деле на Твитеру и Фејсбуку, на којима је његов налог суспендован. Сајт је назван „Са стола Доналда Џеј Трампа“ (From the desk of Donald J. Trump) и садржи кратке постове који могу да се лајкују, јавља Ројтерс. На платформи је објављен и видео у коме се наводи да је то место на којем може слободно да се говори. „У времену тишине /и лажи/ уздигао се светионик слободе“, каже се у видео поруци.
Трамп ће моћи на сајту да објављује поруке, фотографије и видео-снимке, а те објаве могу да се деле на Твитеру и Фејсбуку.
Његови пратиоци, међутим, неће моћи да их коментаришу. Ова акција је уследила уочи одлуке надзорног одбора Фејсбука о томе да ли ће подржати Трампову суспензију са платформе на неодређено време.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси