Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Опет спорна средства за информисање: Из буџета Смедерева расподељено 28 милиона за овогодишње суфинансирање медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 04. 2021.

Аутор: Ј. Илић Извор: Вечерње новости

Опет спорна средства за информисање: Из буџета Смедерева расподељено 28 милиона за овогодишње суфинансирање медија

СМЕДЕРЕВО је поделио 28 милиона буџетских динара за овогодишње суфинансирање медијских пројеката, а актуелна Комисија је испоштовала "традицију" претходника, па је више од половине новца отишло ван овог града - највише у Смедеревску Палaнку.

Штавише, "зелено светло" су добили пројекти медија који су и претходних година добијали највише новца, па и оних који пројекте нису оправдали. Од укупно 19 пројеката, њих 13 је финансирано и лане.

Међу најбоље плаћенима су, као прошле године, две телевизије из Смедеревске Паланке - ТВ Јасеница са 3,5 и ТВ Плана са 2,9 милиона. Ипак, највише - чак 3,6 милиона - добио је смедеревски портал СД новине, иза којег стоји иста медијска екипа као и иза ТВ Смедерево која је, иначе, раније тужена јер није оправдала пројекат.

Портал еПодунавље из Вршца ће и ове године добити 1,9 милиона, иако није оправдао седам милиона добијених пре три године, за 300 оригиналних медијских садржаја које није произвео. Град је тада најавио тужбу, али се то није десило и финансирање је настављено.

Притом, уместо фирме "Опен вју" издавач је сада "Енерџи сејв", иза које стоји иста особа као и иза претходне.

Непостојећи телефон и - латински

ПОРТАЛ "Пулс Шумадије", чији је издавач Драган Голубовић из Смедеревске Паланке, добио је 1,6 милиона. Осим што је готово непознат Паланчанима, а камоли Смедеревцима, занимљив је садржај овог онлајн медија. На сајту је наведен непостојећи број телефона +381 (0) 123 456 789, док је у опису седишта портала текст на - латинском.

Против овакве расподеле се побунио смедеревски Лукс радио који је лане вратио додељених 260.000, сматрајући ту суму - понижавајућом.

- Чак 69 одсто новца ће отићи ван Смедерева, а Комисија је проценила да учешће Лукс радија у информисању овдашњих људи износи свега 1,9 одсто, судећи према опредељеним средствима од 500.000. Kомшијском радију, који се и не чује у Смедереву, додељен је многоструко већи износ за пројекат "комшијске вести". Ипак, новац који нам је додељен овог пута нећемо вратити, већ ћемо га додати средствима које смо определили за хуманитарне сврхе - каже власник поменутог радија Драган Грујић.

Двапут плаћају исти садржај!

ФОТО-видео студио из Смедеревске Паланке је за производњу медијских садржаја које објављују портал "Печат правде" и Телевизија Јасеница - који су такође прошли на конкурсу - добио безмало два милиона! Новац су добили и београдски "Курир", нишка ТВ КЦН 1, Радио Бус из Ковина. Ове године су подељена три милиона више него лане.

Смедеревски портал "СД кафе", који је први пут понудио пројекат, одбијен је на конкурсу.

- Ми смо пионири веб извештавања, постојимо 17 година и информишемо Смедеревце објективно и поштено, без иједног динара икад добијеног од града у коме радимо и живимо.

Новац годинама одлази фантомским медијима, из околних градова, што је без икакаве логике, па је и ова расподела само фарса. Портали и физичка лица који су добили наш новац, а у питању су милиони, заправо су пропагандна гласила направљена са циљем да се новац извуче из буџета - тврди уредник "СД кафеа" Жељко Милојевић и наглашава сумњу да у овоме има посла и за правосудне органе.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси