Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији: Власт Србије дехуманизује и криминализује слободне медије, неко може и да изгуби главу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 04. 2021.

Извор: Бета

Медији: Власт Србије дехуманизује и криминализује слободне медије, неко може и да изгуби главу

Политика у Србији је усавршила утицај не медије, многи су пристали да јој буду у служби као пропагандни сервис, они који то нису протерани су у „резерват“, где једва финансијски преживљавају, али се и даље боре за јавни интерес, власт сада спроводи дехуманизацију новинара због чега неки од њих могу да изгубе главу, упозорено је данас са округлог стола „Србија 2030: Медији и демократија“.

Мада су позвани, како је речено, на скуп нису дошли представници надлежног министарства и Радио телевизије Србије.

„Садашње стање је као кување жабе. Прво је власт обесмислила политички живот, а сада је приступила другој фази, која је доста одмакла, да криминализује и дехуманизује новинаре“, рекао је председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Жељко Бодрожић, на округлом столу који су организовали Нова економија и Време, уз подршку Амбасаде Шведске.

Како је Бодрожић навео, донети су неки добри закони, али нема политичке воље да се спроводе већ су преокренути против слободног новинарства.

Он је подсетио да је НУНС, као и Медијска коалиција чији је члан, напустио владину Радну групу за безбедност новинара после напада на КРИК, наводећи да се црвена линија морала повући, јер „шта је следећи корак – да ли да неко изгуби главу“.

Председник Удружења новинара (УНС) Србије Владимир Радомировић рекао је да то удружење није напустило ову радну групу јер је тамо неколико питања на која се одавно чека одговор, наводећи убиство новинара на Косову и убијених новинара у НАТО нападу и да истраге нису ни покренуте.

Он је додао и да се дешава серија напада на локалне медије, али се то не види у већим медијима и, како кажу новинари локалних гласила, „кад неко попреко погледа новинара у Београду сви то знају али за наше проблеме се не зна“.

Како је навео, премијерка Ана Брнабић и други у врху власти морају да знају шта се дешава, а на питање да ли мисли да Брнабић не зна, рекао је да он није знао шта се све дешава док није постао председник УНС.

Дошло је до краће расправе Радомировића када је рекао да је ТВ Н1 „напао њега лично и УНС“, кад је извештавао о пресуди швајцарског суда и Јунајтед групи, због чега је реаговао извршни продуцент Н1 Игор Божић одбацујући то као „бесмислену“ оптужбу.

Говорећи о положају медија, Божић је истакао да неки од медија служе властима за „обрачун са слободом речи и да је постало као нормално да се новинари, који су мета, сатиру лажима и увредама“.

Главна и одговорна уредница портала Јужне вести Гордана Бјелетић је навела да је направљен „лажни портал“ са њиховим именом са којих нападају редакцију и њу лично неистинама.

„Плаши ме шта се дешава са колегама у Србији који су мање видљиви“, рекла је Бјелетић, о проблемима новинара у мањим срединама.

Новинарка Весна Радојевић из КРИК-а је рекла да је та редакција „доживела медијски линч“.

„Александар Вучић нам се лажно извинио, све што је изашло у таблоидима он је наредио. Све што је у таблоидима против оних који критички проговоре о властима, дође са Андрићевог венца“, рекла је Радојевић.

Главни и одговорни уредник агенције ФоНет и њен директор Зоран Секулић је рекао да су садашње прилике последица „једног веома софистицираног и до тачнина разрађеног политичког система контроле медија који није настао као рудиментарни механизам јуче, али је из године у годину, али нарочито у протеклих десет година доведен до савршенства“.

„Примарна одговорност је на политичким центрима моћи и на одсуству политичке воље да третирају медије у служби интереса грађана, уместо што то чине ради сопственог интереса или за обрачун са политичким противницима. Ако медијима може нешто да се приговори, а сигурно има, то је једнима зато што су на то пристали а другима што нису показали већу меру солидарности да се томе одупру па макар се и саможртвовали“, рекао је Секулић.

Главни и одговорни уредник Времена Филип Шварм је упозорио да је мало остало од професионалног новинарства, „врло је угрожено и често на коленима“.

„Ако се сами не удружимо да би опстали нама нико неће моћи да помогне“, нагласио је Шварм, позивајући на међусобну солидарност.

НУНС и УНС су, на завршетку окрлугог стола, навели да ове две организације нису „на два пола“ како се некад може стећи утисак већ постоји „озбиљна сарадња“ и може се очекивати да ускоро потпишу споразум о сарадњу.

Шведски амбасадор Јан Лундин који је отворио скуп, подсетио је да има искусио као новинар и навео да можда зато реагује више од других када посланици у Скупини Србије поистовећују истраживачке новинаре са криминалним круговима или када их министри називају „наркоманима“.

„Знамо да је демократија цивилизацијско достигнуће, али је многи различито схватају. Толико различито да се темељи демократије морају бранити чак и у земљама као што су Шведска и Србија“, рекао је Лундин.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси