Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Симоновић осуђен на затвор због подстрекивања на паљење куће новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 02. 2021.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Симоновић осуђен на затвор због подстрекивања на паљење куће новинара

Бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић осуђен је, у првостепеном поступку, на четири године и три месеца затвора због подстрекивања на паљење куће новинара портала Жиг инфо Милана Јовановића 12. децембра 2018. у Врчину.

На исту казну осуђен је и окривљени Александар Маринковић, који је је био извршилац, а налази се у бекству, док је другооптужени Владимир Михаиловић, који је био посредник, добио четири године.

Током образлагања пресуде, судија Славко Жугић је констатовао да је прошао трновит пут овог процеса, јер су све време постојале опструкције, посебно бранилаца оптужених, од којих су неки твртдили да суди по налогу председника државе. Након тих речи, Симоновић и његови браниоци су напустили судницу.

Јовановић је, након изрицања пресуде, захвалио свима који су му помогли да обнови кућу, наводећи да не жели да се то иком деси.

„Ја сада живим и радим под полицијском заштитом, поред њих се осећам доста безбедно, не знам колико ће то трајати, желим да нико од вас ту заштиту нема, желим вам да слободно радите и пишете“, поручио је новинарима.

Веран Матић је изјавио да је учињено највише што је могуће у овом тренутку, да је херој судија који је успео да се избори са свим инструкцијама у процесу.

Новинару портала „Жиг Инфо“ Милану Јовановићу према оптужници, због критичких текстова запаљена је кућа, по налогу Драгољуба Симоновића који је у време злодела, као кадар Српске напредне странке, био председник општине Гроцка.

„Коначно долази крај овом исрпљујућем суђењу, у ком је одбрана Симоновића пре настојала да мене стави на оптуженичку клупу, него што је доказивала неумешаност свог брањеника у злодело које је почињено“, рекао је јуче Јовановић.

Иначе, Јовановић је од првог дана као кривца означавао управо Драгољуба Симоновића. Истрагом је утврђено да је председник општине Гроцка полицајцу интервентне јединице полиције Владимиру Михаиловићу, да би му заузврат запослио жену наложио да новинару упали кућу.

Полицајац је потом ангажовао Игора Новаковића, који је Александру Маринковићу и Бојани Цветковић Шијацки дао адресу. Маринковић је у ноћи 12. децембра 2018. убацио два молотовљева коктела у кућу.

Јовановића је спасила супруга, која га је у последњем моменту кроз пламен и дим, извукла напоље.

Симоновићева одбрана, осим што је тврдила да њихов клијент нема везе са пожаром, током читавог процеса покушавала је да оспори и да је Милан Јовановић новинар.

Иако је Јовановић, за локалне медије из Гроцке шест година писао о малверзацијама са којима је повезивао управо Драгољуба Симоновића.

Подсетимо, Симоновић је ухапшен после великог притиска међународних институција, а о његовом хапшењу јавност је обавестио први човек СНС-а и председник државе Вучић. У притвору је провео 40 дана. Упркос бројним доказима, Симоновић се новинарима, после једног рочишта, представио као жртва завере.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси