Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шеф Твитера: Блокирање Трампа добра одлука, али ипак пораз и опасан преседан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2021.

Аутор: Бета Извор: Н1

Шеф Твитера: Блокирање Трампа добра одлука, али ипак пораз и опасан преседан

Оснивач и шеф Твитера Џек Дорси сматра да је одлука да се искључи Доналд Трамп са те платформе била "добра" али да ипак представља "пораз" и "успоставља преседан" који њему изгледа "опасан" по питању моћи великих фирми.

„То је неуспех са наше стране да промовишемо здраву конверзацију“, написао је Дорси јуче преко Твитера у низу порука у којима је коментарисао одлуку те друштвене мреже да на неодређено време блокира одлазећег председника САД због подстицања на насиље у америчком Конгресу.

Овај тип мера „нас дели. Оне ограничавају могућност да се објасни, да се искупи, сазна“, рекао је Дорси. Додао је да „и то успоставља преседан који ми изгледа опасан: моћ једног појединца или једне фирме над делом светског јавног разговора“.

Твитер је био главно средство комуникације Трампа који се свакодневно њим служио да се директно обрати својим 88 милиона пратилаца. Он је такође суспендован са Фејсбука, Снапчета, Твича и од уторка је на недељу дана суспендован са Јутјуба. Међутим одлука Твитера је далеко најсимболичнија.

Избацивање одлазећег шефа државе са Твитера поздравили су многи законодавци али то су такође критиковала удружења и светске вође као што је немачка канцеларка Ангела Меркел, забринути због моћи технолошких фирми.

Џек Дорси је истакао да је равнотежа власти поштована док људи „могу једноставно да оду на други сервис“ ако им не одговарају правила њиховог сервиса и начин на који их он примењује.

Али тај концепт је „доведен у питање прошле недеље када је један број кључних снабдевача сервиса преко интернета такође одлучио да не дозволи оно што сматрају опасним“, рекао је Дроси.

„Не верујем да је то усаглашено. Вероватније су фирме дошле до сопствених закључака или су охрабрене деловањем других“ додао је он.

Твитер и друге технолошке фирме су већ месецима под ударом америчких власти. Законодавци обе партије замерају им велику моћ, по питању економске конкуренције, држања података и јавне расправе.

Када је Доналд Трамп у петак покушао да одговори на блокирање свог личног налога на Твитеру преко званичног налога ПОТУС (Председник САД) поруком упућеном „75 милиона патриота“ који су за њега гласали, та друштвена мрежа одмах је повукла његове поруке.

„Коришћење другог налога да би се избегла суспензија је против наших прописа“, тада је објаснио портпарол Твитера.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси