Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: Лажи о Ковачев и претње Зорић – сатанизација новинарки Н1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 01. 2021.

Извор: Н1

Матић: Лажи о Ковачев и претње Зорић – сатанизација новинарки Н1

Веран Матић из Асоцијације независних електронских медија и председник Комисије за истраживање убистава новинара изјавио је у емисији Студио Н1 Live да је нереаговање државних органа, након што су представници Епархије бачке забранили извештавање екипи Н1 из порте где је служен парастос жртвама Рације, веома забрињавајуће, као и да се након тога друштвеним мрежама проширила лажна вест о Наташи Ковачев која јој је угрозила безбедност.

Он је истакао да се на тај начин сатанизује новинарка која је изузетно професионална у свом раду. "Морамо нешто урадити и заштитити Наташу Ковачев", поручио је Матић, и додао да је и репортерка Н1 Јелена Зорић угрожена због претњи које су јој упућене у последње време.

Подсетимо, прошло је недељу дана од када су представници Бачке епархије забранили улазак екипи телевизије Н1 у цркву у Србобрану и извештавање са обележавања годишњице Рације. Тај случај, на жалост је само је један у низу притисака на рад нережимских медија, а када то имамо у виду да ли би уопште требало очекивати реакцију или бар коментар институција државе. Уместо тога уследила је кампања у којој су пласиране лажи о раду наше колегинице.

„Ја сам очекивао да ће (државне институције) бар формално изразити жаљење због тога што се догодило. Међутим, није било никакве реакције, и то је заиста забрињавајуће. Нико није нашао за сходно да искаже свој однос према ономе што се догодило. Ваша новинарка је доживела да буде ометена у обављању посла, што је прекршај Закона о информисању. Недвосмислен и веома ригидан са подсмевањем од стране Епархије бачке“, истакао је Матић.

Он је рекао да су се представници Епархије бачке потцењивачки обратили новинарској екипи Н1 са поруком: „Жалите се водоводу“.

„Овакви случајеви се гомилају без политичког одређивања, и због тога је потпуно разумљиво што се новинари осећају угрожено. Не знају шта је то што заступа власт. Да ли они подржавају овакве дискриминаторксе активности или не“, констатује Матић.

Упозорава да се нереаговањем на овакве случајеве ствара својеврсна „спирала зла“.

„Истог дана се на једној Фејсбук страници појавила лажна вест која руши углед новинарке Н1 Наташе Ковачев са реченицом коју је она наводно изговорила: „У сваку празну кућу у Србији треба уселити мигранте, највећа препрека томе је СПЦ“. Међутим, она то никада није изговорила. Врло брзо је демантовала ту лаж, међутим, то није било довољно да се заустави ширење ове лажне информације“, наводи Матић.

Према његовим речима, на тај начин се „сатанизује новинарка која изузетно професионална у свом раду“.

„Апсолутно је било неопходно истог дана реаговати и заштитити закон“, уверен је Матић и додаје да је новинарска екипа Н1 спречена у извештавању са веома битног догађаја, обележавања 79 година од Рације, када је убијено 4.500 Срба, Рома и Јевреја од стране фашиста.

Оно што додатно узнемирава је да та лажна информација и даље стоји на појединим Фејсбук страницама, иако је она тражила од Фејсбука да се тај садржај склони.

„Ту су затајиле наше организације и наша удружења која би требало да помогну колегиници да се уклони овај садржај на различите начине. Имали смо ситуације од прошле године када су се прогањали новинари независних редакција, углавном. Њихови налози су укинути у неком тренутку заједничком акцијом. И овог пута морамо нешто учинит и заштитити Наташу Ковачев“, поручује Матић.

Угрожена и Јелена Зорић

Напомиње да су оваквим ситуацијама новинарке посебно угрожене, као и да би требало да буду посебно третиране у програмима заштите безбедности новинара.

На питање зашто је пропустио прилику да приликом гостовања на Телевизији Курир укаже на нападе који се дешавају на независне новинере, поготово што та публика нема прилику да чује такве вести, он одговара да „није било тако вођена комуникација, али и да нема никакав проблем да о томе говори“.

„Нарочито када се ради о кршењу етичких кодекса, за мене је то нешто што је недозвољено, када је реч о понашању медија. И сами медији су често већи непријатељи новинара, и безбедности новинара, него што су то неки други“, оценио је он.

Матић је говорио и о нападима који се догађају на репортерку Н1 Јелену Зорић.

„Другог јануара је испред њених врата пронађен папир на коме је писало: ‘Ово ће трајати док се не заврши. Од тога се побећи не може’. То је уследило само неколико да на након претњи које је упутио адвокат Колувије испред Суда за организовани криминал. То је пријављено полицији и тужилаштву“, напоменуо је Матић.

Каже да је веома обратио пажњу на овај случај, и да је поводом тога разговарао са представницима МУП-а у вези иницијативе о процењивању безбедности новинарке Јелене Зорић.

„Добио сам информацију да је ова нова ситуација, односно нова претња одужила прављење безбедоносне процене, али ће се она урадити на најефикаснији могући начин. Добио сам обећање да ће се нешто тако догодити“, нагласио је Матић.

Он додаје да се и у овом случају дешава да се нико од представника власти није обратио, нити је показао свој став, осим Владимира Ђукановића.

„Он је високи функционер владајуће странке, адвокат у овом случају и има озбиљне конфликте интереса, јер као адвокат заступа првооптуженог Колувију, а у исто време је политичар који има важне позиције које су у директним везама са послом који обавља, он је председник Одбора за правосуђе у Скупштини“, сматра Матић.

Он је на претње адвоката Бојића написао: ‘ А онда када виде да им кампања не иде како ваља, да су се уплели, тада измисле причу да им је неко претио. Стара, опробана матрица’. И ово је апсолутно недопустиво, и то је оно што новинари и медијске организације веома често говоре, а то су притисци и стварање атмосфере страха“, рекао је Матић.

„Наташа Ковачев и Јелена Зорић су новинарке које су за пример новинарства. Нисам никада видео било какву конфликтност у њиховом понашању и извештавању. Врхунски професионализам је у питању и заиста је недопустиво да оне буду нека мета“, закључио је Матић.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

14.01.

2021.

dragisa [нерегистровани] у 18:00

HMM

G.Matiću,nisam Vas čuo da ste se bar u "prolazu" ovako izjasnili kada novinarima nekih drugih redakcija se ne dozvoljava rad, ili politilčara koji im to zabranjuju kažu da nisu novinari?... Ili,kada se preti novinarima drugih redakcija ,čak i prezenterkama vesti,da ih imaju u vidu ...I da ne nabrajam više. G.Matiću, bez dvojnih standarda,iako svi znamo gde Vam je politička i ljudska najklonost,ali ako pledirate da budete nepristrasni , ponašajte se prema svima isto.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси