Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Руски надзорни орган подузео прве кораке ка кажњавању РСЕ/РЛ-а према Закону о страним агентима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 01. 2021.

Извор: Радио Слободна Европа

Руски надзорни орган подузео прве кораке ка кажњавању РСЕ/РЛ-а према Закону о страним агентима

Руски надзорни орган за телекомуникације Роскомнадзор саставио је својих првих осам административних протокола против Радија Слободна Европа/Radio Liberty због кршења контроверзног Закона о страним агентима.

Роскомнадзор је у изјави на својој веб страници 12. јануара навео да се прекршаји односе на “непридржавање медија који обавља функцију страног агента захтјевима закона о означавању информација које шире".

Протоколи се односе на четири одјела РСЕ/РЛ-а на руском језику, сервис за Русију, Radio Liberty, Current TV, Siberia.Reality и Idel.Reality, двије регионалне веб странице које објављују локалне вијести и информације публици у Сибиру и Волга-Уралу.

"Састављени протоколи бит ће послани суцу за прекршаје у року од три радна дана како би донио одлуке о изрицању административних казни", наводе из Роскомнадзора.

Закон о "страним агентима", који је донесен 2012. године, захтијева од именованих организација да пријаве своје активности и суоче се с финанцијским ревизијама.

Закон такођер наводи да појединци, укључујући стране новинаре, који су укључени у руска политичка збивања или прикупљају материјале и податке који се односе на руска одбрамбена или национално-сигурносна питања, морају бити на попису страних агената.

Критичари кажу да је закон произвољно примијењен на руске организације цивилног друштва, бранитеље људских права и политичке активисте, укључујући и фондацију критичара Кремља Алексеја Наваљног.

Amnesty International недавно је критиковао овај закон, рекавши да ће "драстично ограничити и оштетити рад не само организација цивилног друштва које примају средства изван Русије, већ и многих других скупина".

Радио Слободна Европа/ Radio Liberty као цјелина уврштен је у изворни регистар у децембру 2017. године, заједно с неколико регионалних сајтова РСЕ/РЛ-а, укључујући кримски одјел Украјинског сервиса, сибирски ођел Руског сервиса, као и друге.

Current Time, телевизија на руском језику коју РСЕ/РЛ води заједно са Гласом Америке, такођер је именована на изворном попису, као и Глас Америке.

"Министарство правосуђа недвосмислено тврди да је извјештавање о чињеницама злочин и да се неће зауставити ни пред чиме да утишају гласове који желе информирати, заштитити и укључити своје сународњаке, народ Русије", рекла је након прошломјесечног проширења листе потпредсједница и главна и одговорна уредница РСЕ/РЛ-а Daisy Sindelar.

Руски су дужносници рекли да је измјена "закона о страним агентима" ради укључивања медија 2017. године "симетричан одговор" на амерички захтјев да се руски државни канал РТ региструје под Законом о регистрацији страних агената у Сједињеним Државама.

Амерички кажу да тај потез није симетричан тврдећи да се амерички и руски закони разликују и да Русија користи свој закон о о "страним агентима" како би ушуткала неслагање и обесхрабрила слободну размјену идеја.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

13.01.

2021.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 13:47

Слобода изражавања

"Свако има право на слободу изражавања у САД, осим председника." (УНС)

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси